Palatka.bg

Нимруд – изгубеният и унищожен от Ислямска държава древен град

В последните години събитията в Близкия Изток разтърсиха целия свят. Самообявилата се за халифат „Ислямска държава”, позната още като ИДИЛ, погуби стотици хиляди човешки животи, разруши домовете на милиони и извърши ужасни зверства върху населението на територията, която беше завладяла. Освен жестоките и варварски престъпления срещу човечеството, те унищожиха и разрушиха стотици паметници на културата, цивилизацията и историята, включително и великолепния и легендарен град Нимруд.

 

Тези техни действия бяха съвсем преднамерени и целенасочени. Защото, за да заличиш един народ не е достатъчен само геноцида. Трябва да заличиш неговата идентичност, самосъзнание и култура. Именно това се опитаха да постигнат те.

Един такъв паметник е древния град Нимруд, намиращ се само на 30 километра от Мосул – главният център на групировката в Ирак. През 2015 година ИДИЛ са използвали булдозери и експлозиви, за да заличат древните останки и ценните артефакти, свидетелстващи за величието на древна цивилизация. Мотивът им беше, че той не е от ислямското минало на страната. Затова решихме да ви разкажем за съкровищата и историята на това място, които за съжаление вече никога няма да си върнем.

Нимруд е създаден през XIII век преди новата ера от Салманасар I

Градът е част от великата асирийска империя, а четири века по-късно става столица на Асирия при Ашур-нацир-апала II, смятан за най-великия ѝ владетел. Тогава градът е носел името Кахлу и е предтсвлявал цетъра на тогавашния свят.

Историческото селище се намира близо до Мосул и е разположен на мястото, където река Тибър се среща с притока си Заб. Неговите останки са открити още през XVIII век, а археолозите започват проучвания и разкопки през 1845 година. Едва през втората половина на XX век, обаче, изследователите имат възможност да проучат руините по – добре, поради осигуреното финансиране и подобрена технически условия И тогава забравения град започва да разкрива съкровищата, които е пазел толкова хилядолетия.

Много от находките, които са били намерени са в иракските музеи, Великобритания и дори в Лувъра. Заради огромните знания, които той дава за месопотамската цивилизация е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Всички древни сведения за него ни казват те Нимруд е бил процъфтяващ, с огромни дворци и градини, като дори е имал зоологическа градина. Великолепието му било толкова голямо, че му е заслужило място в Библията.

Най-внушителната открита постройка е дворецът на царя-основател. Стените му са украсени с богати барелефи на бойни подвизи, ловни сцени и тържества. Също така са намерени множество гравюри, майсторски изработени от така ценната слонова кост. Интересен артефакт е обелискът, изработен от черен варовик, за което получил прозвището „Черния обелиск”. Той е правен по поръчка на самия цар Салмансар III. Всяка негова страна има по пет изображения, които представляват петимата му предшественици на трона, а върхът му е бил оформен като кула на светилище и завършвал с три стълба.

Парадният вход на двореца бил охраняван от статуите на Шаду или Ламасу

Те представлявали крилати бикове, с човешки глави. Но публикувано видео  от Ислямска държава показва как нейн член разбива неповторимата находка с чук. Дворецът и храмовете са били обрадени с високи стени.

Като цяло архитектурата на града е била невиждана за времето си. Открити са също дворците на други царе като Ашурназирпал II, Салманасар III, Тиглат-Паласар III. В различни части от града са намерени светилища, посветени на различни богове, като това, посветено на Набу, бога на изкуствата на писмеността, както и обширни укрепления. Изкуството било неразделна част от местната култура. Всяка постройка е била украсена с релефни пана, резбована слонова кост и други декорации. Статуите и барелефите често са присъствали в украсата.

При всяка експедиция, направена през последни век и половина, изследователите намират голям брой накити и златни украшения. Дори след иманярството, което несъмнено е сполетяло града, скъпоценните предмети били впечатляващо много. През 1988 година архиелозите попадат на най-важната находка – “Нимрудското съкровище”. То представлява колекция от 613 златни бижута и скъпоценни камъни. Така то се превръща във второто най-значимо откритие на XX век, след откриването на гробницата на Тутанкамон.

Нимруд е едно ценно наследство за човешката история. Той е извор на знание за нашите предшественици, техните достижения и завети. Има още много места като него в Близкия изток, носещи далечен спомен от минали цивилизации и светове. За съжаление много от тях имат съдбата на този град – биват опустошени, разграбвани и унищожени. Наш дълг е да ги запазим, да ги предадем на тези след нас, защото те ни напомнят кои сме и кои сме били.