Palatka.bg

Мароко – пикантна, ароматна и питателна кухня, на която трябва да се насладите

Кухнята в Мароко е силно повлияна от взаимоотношенията й с други култури и народи през вековете. Може да се каже, че тя е микс от средиземноморска, арабска и андалусианска кухня. Повлияна е също така от берберската, европейската и субсахарианската кухня.

В Мароко се отглежда доста голяма част от плодовете и зеленчиците за цялото Средиземноморие, както и някои тропически видове. Най-често традиционните ястия в Мароко включват за основата си месо. То може да бъде козешко, говеждо, овнешко и говеждо. Също така пилешко месо и морски дарове. Характерно се добавят в приготвянето на ястията арганово масло, зехтин, туршия от лимони и сушени плодове.

Както в средиземноморската кухня тук се използва брашно за приготвянето на хляб и кус-кус, зехтин и грозде, което се консумира най-често като десерт. В страната също така се произвежда не много голямо количество вино.

В Мароканската кухня присъстват много подправки като шафран, мента, маслини, портокали и лимони, които са внесени отвън. Най-често използваните подправки са канела, джинджифил, пипер, паприка, сусамови семена, кориандър, шафран, кимион, куркума, индийско орехче, фенел, карамфил, риган и много други. Ароматите в Мароко са пъстри, тежки и запомнящи се.

Обикновено едно хранене в типичен марокански стил включва няколко топли и студени салати, последвани от таджин, традиционно ястие от северна Африка, което представлява задушено месо със зеленчуци, приготвени на бавен оън в глинено гърне. С всяко хранене се консумира и хляб. Следва още едно хранене с месо, например пилешко ии говеждо. Накрая церемонията завършва с ментов чай, като употребата на алкохол не е препоръчителна.

Как да си приготвим лесно таджин със зеленчуци?

Какво ни трябва?

  • 1 глава лук (накълцана)
  • 4 глави чесън (нарязани на ситно/смачкани)
  • 3 лъжици зехтин
  • 1 ¼ ч.л. сол/ или на вкус
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 ч.л. куркума
  • ¾ ч.л. канела
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ¼ ч.л. пипер кайен
  • 1/8 ч.л. Ras el Hanot (опция)
  • Нарязан магданоз
  • 4/5 моркова, нарязани на лентички
  • 1 чаша вода
  • 1 или 2 чаши грах (от консерва)
  • 2/3 ч.л. мед
  • Стафиди
  • 1 люта шушка

Как да я приготвим?

Запържете лука и чесъна в зехтина за няколко минути. Добавете подправките, магданоза, морковите и водата. Намалете температурата на котлона наполовина, сложете капака отфоре и гответе, докато морковите омекнат. Добавете меда, приготвения грах и стафидите. Оставете да къкри на бавен огън още около 20 минути. Довете сол на вкус.

И вашето мароканско ястие е готово!

Снимки: pixabay.com