Palatka.bg
Израел

В Израел разкриха 2 600-годишна заявка за вино

Разкриха надпис на 2 600 години, с помощта на мултиспектрална технология за проявяване на обратната страна на остракон, открит в Израел.

 

В 600 г. пр.н.е. в днешен Израел един войник на име Хананяху е изпратил на приятеля си молба, на която мнозина от нас може да изразят съчувствие: Изпратете още вино.

 

Той написал посланието си върху парче керамика, открито от археолозите през 1965 г. От години библейски учени и изследователи са изучили предната част на написания с мастило керамичен писмен носител, известен като остракон (думата е гръцка. Означава чиреп, парче от глинен съд), който обикновено се е използвал за написване на разписки/сметки, списъци и дори писма.

Те вече са били дешифрирали еврейските думи за пари, които човекът е бил изпратил на своя приятел Еляшив, но неотдавна стигат и до призив за изпращане на алкохол, написан отзад. Това е така, защото в продължение на близо 50 години археолозите са смятали, че задната страна на остракона е празна. Просто  мастилото е било невидимо.

 

 

Сега, използвайки мултиспектралната технология за изобразяване

Сега, използвайки мултиспектралната технология за изобразяване, изследователите разкриха три реда думи, скрити в древното текстово съобщение.

“Получаването на писмо от Хананяху след 2 600 години е нещо, което ми причини студени тръпки”, казва Шира Файенбаум-Головин, доктор по приложна математика в университета в Тел Авив и автор на изследването. “Бях наистина изненадан да го видя.”

Повече от 17 думи, съставени от 50 знака, се намират в задната част на остракона. Те включват молба за вино, уверение, че Хананяху ще помага на Еляшув с всичко, което пожелае, искане за неизвестна стока и друго споменаване на виното.

 

С помощта на новата технология за изобразяване се разкриват и други надписи

Изследователите също така използват технологията за изобразяване, за да разкрият четири допълнителни реда текст върху предната страна на керамиката, която говори за размяна на сребро и масло между двете страни.

Остраконът е открит на място, което някога е било военен аванпост, известен като крепостта Арад, в днешен Израел, която е принадлежала на Кралството на Юда, когато Хананяху и Еляшив обменят съобщения. Около 586 г. пр. Хр. царството е разрушено от вавилонските сили на цар Навуходоносор.

Не е ясно дали Хананяху някога е получил виното си.

 

 

Снимки: pixabay.com