Palatka.bg
Котор

Котор – Средновековното бижу в короната на Черна гора

Обгърнат от скали, поседнал в скута им, леко се разгръща и подава „устни” за целувка към галещите води на Адриатическо море, град Котор в Черна гора. Которският залив (Бока Которска) е една от най-врязаните части на Адриатическото крайбрежие. Това е причината понякога да е наричан „най-южният фиорд“. Котор е град, запазил средновековния си облик.

Намира се в южния край на залива Котор, на Черногорското крайбрежие. Тук тесни алеи и калдъръмени площади, като артерии ще ви поведат към туптящото сърце на до скоро най-добре пазената тайна на Европа. Котор е чудно, застинало във времето, градче, приклещено между планините и морето.

Част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
Част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
По калдъръмените улички и уединените площади Котор дарява с безкрайни удоволствия

Макар че вече не е най-добре пазената тайна на Европа, поради внезапното изкачване на Котор в класациите за туристически обиколки, градчето все още дарява на своите посетители безкрайните удоволствия на калдъръмените си улички и уединените си площади. Изобилието от кафенета и църкви в комбинация с градските стени, виещи се и на места сякаш сраснали с  внушителните  върхове на планината, създават усещането за хармония между природата и човека.

Надолу, все по-надолу към пристанището, изпъстрено от лъскави яхти, маркира края на залива Котор, приличащ на фиорд от скалите на 1000 метра, които се издигат почти вертикално от спокойните води.

Величието на Котор се оценява най-добре, когато се насочвате към Стария град без карта и се изгубвате по лабиринтните улици.

По калдъръмените улички и уединените площади
По калдъръмените улички и уединените площади

Кафенетата буквално се изливат от славни сгради, най-забележителните от които са Готическият дворец “Бескуча” и една крепостна часовникова кула. Разходете се по улиците и скоро ще стигнете до катедралата “Свети Трифон”, заобиколена от стена от планини и идеална за снимки.

Навсякъде има църкви, които заслужават да бъдат посетени, както и очарователен морски музей, хранилище на морски карти и кораби-модели. Старите крепостни стени гордо се издигат над града, а ако решите да се изкачите до тях, гледката, която ще се разкрие пред погледа ви, ще ви възнагради за усилието. Около деветдесет минути в двете посоки ще са ви необходими за разходка до крепостта „Св. Йоан”, откъдето ще имате огромен изглед към фиорда. Крепостта се намира на върха Св. Йоан.

Част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Котор е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, може би най-възнаграждаващата културна дестинация в Черна гора. Историята на града се простира преди римляните, макар че през почти четири вековното венецианско господство той печели голяма част от сегашния си облик.

Местоположението със сигурност е впечатляващо – заливът на Котор е грандиозна природна входна врата, заобиколена от стръмни планински склонове.

Към Стария град има три входа. Главният е морската порта, другите два са – южната и северната порти.

Бутикови хотели са се появили през последните години, а круизните кораби сега се прибират на брега наблизо, но Котор все пак остава по-спокоен в сравнение с други туристически дестинации, като Будва, например. Скитането през стария град все още може да се почувства като връщане назад във времето.

Да се разходиш из Средновековни старини
Да се разходиш из Средновековни старини
Да се разходиш из Средновековни старини

Стените на Котор се простират на около 4,5 километра – повече от два пъти по-големи от най-известните стени на Дубровник. Освен че заобикалят старото историческо ядро, укрепленията зигзагват над стръмните скали, водещи до крепостта Св. Йоан.

Катедралата “Свети Трифон” от 12 век е изключителен пример за романтична архитектура, а бароковите камбани и готико-ренесансовата фасада са добавени през 17 век, след като оригиналните са съборени при огромно земетресение през 1667 г. В катедралата ще откриете трикорабна базилика от 14-ти век над главния олтар, издълбан в романско-готически стил.

Котор има дълга и богата морска история и си заслужава да разгледате морския музей, помещаващ се в бароков дворец от 18-ти век.

Друго място, което трябва да посетите с лодка са малките живописни острови на Дева Мария и Свети Джордже. Островите в залива са общо седем.

Котор има дълга и богата морска история
Котор има дълга и богата морска история
Опознайте местните жители

Пазарът на открито на Котор се простира по протежение на градските стени, край бреговата ивица, където се продава прясна риба, плодове и зеленчуци. Ако искате да видите Котор в ежедневието му, това е едно от най-хубавите места, от които да започнете. Много забавни са имената на част от площадите, като Площад на брашното, Площад на марулята и др. подобни.

Има и много магазини в стария град, в които се продават местни ръчно изработени сувенири – котките в Котор са едни от най-популярните.

Опознайте местните жители
Опознайте местните жители
Какво да избягвате

Ако сте отседнали в хотел в стария град, опитайте се да получите стая, която не е обърната към улиците или към централния площад, защото кафенетата и баровете са отворени до късно и могат да бъдат шумни.

стария град