Palatka.bg
„Свети Климент и Пантелеймон“

Охрид – перлата на Балканите, до която всеки българин трябва да се докосне!

Перлата на Балканите е град Охрид, казват. Това определение съвсем не е пресилено (а и нали си ни е близко, родно). Истината е, че който не е бил в Охрид и на Охридското езеро, много е изпуснал. Езерото и град Охрид носят една такава приятна положителна енергия, която се усеща като пулсация от самите недра на земята, върху която пъпли едно живително спокойствие. Град и езеро, които имат дух и омиротворяват духа на туристите.

Охридското езеро е едно от най-красивите македонски тектонски езера.
Охридското езеро е едно от най-красивите македонски тектонски езера.

Част от него се намира в югозападна Македония, а другата в Източна Албания. Езерото е с дължина около 30 километра и дълбочина 288 метра на най-дълбоката му част при село Пещани. То е най-дълбокото езеро на Балканите. ЮНЕСКО го обявява за световно културно и природно наследство заради невероятно чистата му вода и екзотични видове.

Тази вода, в която можеш да се огледаш, в която всяко помръдване на вятъра прави малки вълнички, хвърлящи сенки по дъното. Тази вода, чието спокойствие по залез е като разкошна сатенена постеля, в която искаш да замръкнеш и да се събудиш, а тя намачкана на сутринта да е още по-красива с издълбаните си гънки, сенки и нови нюанси от изгрева. Тази вода е толкова притегателна, че никога не искаш да спреш да я гледаш, а ако си вътре – не искаш да излезеш.

Не мога да определя кое е по-приятно:

Не мога да определя кое е по-приятно: да плуваш с кану, докато почувстват всичките си мускули на ръцете като камък от греблото или от брега да гледаш залеза, който превръща „сатена”в царствен чаршаф в синьо, златно, червено и още една палитра нюанси от слънцето и небето. А лебедите, тези чудно хубави наперени дундаци, да плуват със семействата си, да ловят риба или доверчиво да ви приближават, за да им подадете солетка директно от ръката си, а те да я пуснат във водата, защото само така се хранят.

И ей там, отсреща,  погледът ти да се покатери по хълмовете на дивата Албания и да се питаш как ли живее онази жена, забулената в черно, с десетте си деца, които срещна по шосетата на Македония. И те вървяха, и вървяха пеш, просто приели участта на своето битие, а на теб ти беше жал и даже искаше да ги качиш в колата си, ала нямаше място. Македония има уникално красива природа, а Охрид и Охридското езеро са места за обичане.

Град Охрид е получил името си от езерото

Град Охрид е получил името си от езерото

Град Охрид се намира на североизточното крайбрежие на Охридското езеро. Комбинацията от благоприятен климат и красота са го превърнали от години в туристическия център на Македония. Според много класации, Охрид е най-красивият град и перлата на Балканите.
Градът е популярна туристическа дестинация, тъй като има и много паметници, църкви и манастири. В миналото, поради многото си църкви, градът е бил наричан славянският Йерусалим.
От края на 9-ти век Охрид става център на славянската писменост и култура, благодарение на учениците на Кирил и Методий, които избягаха тук от Великата Моравия и построиха много църкви и манастири. Охрид е и столицата на България по време на управлението на цар Самуил.
Тук се намира внушителната Самуилова крепост, която е построена на върха на хълма в старата част на град Охрид.
Най-красивата и романтична гледка, която можете да изживеете при посещението си тук, е от прелестната църква „Свети Йоан Богослов – Канео”, която се намира на скалата точно над плажа Канео с изглед към Охридското езеро.

„Свети Йоан Богослов – Канео”,
„Свети Йоан Богослов – Канео”
Църквата “Света София” е средновековен паметник от времето на княз Борис Първи.

Архитектурата и иконописта й датират от Средновековието. В църквата има красиви стенописи от 10-и и 14-и век. Когато по времето на цар Самуил столицата на България се измества в Охрид, църквата става седалищен катедрален храм на българската Патриаршия.

Църквата "Света София"
Църквата “Света София”

„Свети Климент и Пантелеймон“ е друг български манастир, намиращ се на хълма Плаошник в старата част на Охрид. Легендата гласи, че това е мястото, където Свети Климент Охридски е  преподавал на първите ученици от глаголицата и е обучил над 3000 свещеници. Църквата е построена по желание на Климент Охридски и българския княз Борис Първи. Тук е и погребан Охридски, а после делото му е продължено от Свети Наум.

Освен историята и паметниците има и други неща, които можете да видите и изживеете в района на Охридското езеро.

Местните ви предлагат разходка с лодка до тайните диви плажове или просто разходка с лодка. Можете да си наемете кану и да почувствате тръпката от този вид спорт – нещо, което на мен лично страшно ми хареса. Има най-различни места за къпане през лятото, когато водата се затопля достатъчно, за да се плува с часове. Всички плажове са добре запазени и чисти. Има зона около брега с много клубове и барове от едната страна на езерото за всички посетители, които обичат нощния живот, а от другата страна има по-малки семейни плажове. Един от тях е плаж Канео, който е малко по-трудно да се открие, защото е далеч от центъра.

Нощният живот напомня на този в България и всъщност навсякъде срещате доста добро отношение, вместо очакваното нападателно към нас, българите.
Най-посещаваният плаж е в близост до манастира „Свети Наум”, който е друг исторически паметник. Пясъчният плаж се намира покрай Охридското езеро, на 29 километра южно от град Охрид.

„Свети Климент и Пантелеймон“
„Свети Климент и Пантелеймон“
Прочутата охридска пъстърва е диамантът в короната на охридската кухня

Освен цялата история и култура, в Охрид има и добра кухня. Специалитета на Охридското езеро е Охридската пъстърва, която е ендемичен вид риба – тоест живо „изкопаемо”, достигнали до наши дни. Тя достига до 17 кг. Приготвят я на супи и други ястия. Вкусът й е смес между кафява пъстърва и сьомга.

Самуиловата крепост
Самуиловата крепост

През лятото за всички млади хора или тези, които са останали млади по сърце, има различни фестивали. На тях се представят различни музикални жанрове, от традиционната македонска народна музика до популярните днешни хитове. Най-популярен е летният фестивал „Охридско лето”, на който се събират много известни артисти от цяла Европа.

Цените за престой и храна в сравнение със Словения и други европейски страни са по-ниски,  дори и през туристическия сезон. Без значение дали пътувате сами, с приятели или със семейството, Охрид и Охридското езеро винаги са добър избор.