Palatka.bg

Милано – градът, в който съвремието и историята се сблъскват в пълния си блясък

Милано – градът, в който съвремието и историята се сблъскват в пълния си блясък. Вторият най-голям град в Италия е сред основните културни центрове не само в държавата, но и в цяла Европа от векове. Високи модерни сгради и традиционни площади. Това е само част от огромната картина, която ще ви направи впечатление. Където и да отидете не забравяйте усмивката на лицето си – в столицата на модата да сте намръщени е забранено със закон.

Най-известното място в Милано е Пиаца дел Дуомо (площад „Дуомо)

Там се намират „Галерия Виктор Емануил II“ и дворците Палацо Реале и Палацо Карминати, които заграждат площада. В центъра му е разположен паметникът на Виктор Емануил. Най-популярното място не само на площада, а и в града е катедралата Дуомо. Тя е перлата на Милано. Катедралата е сред най-големите в Италия (единствено „Свети Петър“ е по-голяма, но се намира във Ватикана) и в света. Поради значителната си височина се забелязва и от други точки на града. Веднъж щом я видите, макар и от далеч, сърцето ще ви води към нея. Неусетно ще забързате крачка, привлечени от магнетичността ѝ, и сами ще намерите пътя към нея в непознатия град.

Щом стигнете до Пиаца дел Дуомо катедралата ще стои пред вас в пълния си блясък. Ще спрете внезапно и ще затаите дъх пред разкоша и великолепието на архитектурното чудо. Застанете до паметника на Виктор Емануил и се наслаждавайте на прекрасната гледка от сърцето на площада. Катедралата е в готически стил и е построена от бял мрамор, а острите ѝ върхове напомнят на истински кристали. На върха на Дуомо се намира и златната статуя на Мадонната – покровителката на града, висока 4 метра.

Стените на снежнобялата катедрала са украсени със скулптури на ангели, светци и множество библейски символи и герои

Начинът, по който Дуомо изглежда отвътре също е достоен за възхищение. Стъклата на прозорците са цветни и изрисувани със сцени от Библията. Огромни колони са разположени по дължината на цялата катедрала, а таваните са украсени с изящни мраморни фигури. Прецизно изработени скулптури красят и вътрешната част на Дуомо.

В непосредствена близост до перлата на Милано се намира търговският център „Галерия Виктор Емануил II“ – причината, поради която наричат града столицата на модата. Вътре ще видите магазините на едни от най-популярните марки в света като Prada, Louis Vuitton, Versace. Галерията впечатлява с белите си стени, украсени със златистожълто. Таваните са стъклени и когато слънчевите лъчи минават през него сякаш всичко около вас сияе.

Не пропускайте да видите и една от най-популярните опери в света – Ла Скала

Сградата отвън е бяла, а отвътре в огромната ѝ кръгла зала се комбинират величествените червено и златистожълто. В операта се намира и музей, който отваря вратите си за посетители.

Замъкът „Сфорца“ е още една забележителност, която препраща към богатата история на Милано. Днес в него се намират няколко музея, сред които на музикалните инструменти, на античното изкуство, както и египетски музей. В двореца е живеела фамилията Сфорца, на която той е кръстен. Построен е от херцога на града Франческо I Сфорца. Стените на замъка са били украсени от картините на някои от най-великите италиански художници, включително и Леонардо да Винчи. Част от работата му можете да видите там и днес.

Ако сте сред почитателите на гения на големия италиански художник не забравяйте да посетите и църквата „Санта Мария деле Грацие“

Преди да бъде завършен вековният строеж на Дуомо, именно това е бил основният духовен център в Милано. Там се намира и една от най-известните картини на Леонардо да Винчи – „Тайната вечеря“. Подобно на Галерия Боргезе в Рим, тук също трябва да си запазите час, в който да видите чудото на изкуството.

Изключително интересен е квартал Навили. Ако сте се изморили от забързаното ежедневие на града и хилядите туристи и искате да се пренесете в малкия прототип на Венеция, то тогава това е мястото за вас. Кварталът е разположен до миланските канали, които са обградени от малки цветни къщички.

Милано вдъхновява с грандиозните си сгради, с богатата си история и с цветната си култура. Той е сред най-красивите градове не само в Италия, а и в света. Всичко заобикалящо ви в него ви зарежда с положителна енергия и ражда красивата усмивка на лицето ви.