Palatka.bg

„Хора-гиганти“ са живели преди 5000 години в Китай

Археологически разкопки в Източен Китай разкриха останки от хора, които са живели преди близо 5000 години и са били с ръст, чувствително над средния за човешкия вид към онези години

Намерените скелети разкриват, че местното население е било стройно и необичайно високо, което сериозно е озадачило учените. Откритите в провинция на Китай Шандонг кости са внимателно измерени и показват, че височината на хората в района е достигала до 1,90 м., което е несравнимо с всички други хора, чиито кости са били откривани на различни места по света.

„Това е само въз основа на структурата на костите. Ако говорим за жив човек, то със сигурност неговата височина несъмнено би надхвърлила 1,90 метра“, заяви Фан Хуей, ръководител на департаменти по история и култура на университета в Шандонг.

От 2016 г. археолозите са разкрили руини от 104 къщи, намерени са 205 гроба и 20 свещенни места за жертвоприношение в селцето Жиаожиа в района на Джанциу, част от града Жинан, столицата на Шандонг.

Костите, които учените успяват да идентифицират принадлежат на членове на известната култура Луншан (3000-2000 г. пр. Хр.),. Това е късна неолитна цивилизация, живяла в средното и долното течение на река Хуанхъ.

„Още по това време местните хора са усвоили земеделието и да се изградили обществото си около селското стопанство и реколтата, което е допринесло за богатството на тяхната диета и им е гарантирало приемът на висококачествена храна, богат на различни съставки и елементи. Именно начина на хранене и диетата вероятно са отговорни за промяната във физиката на населението“ – допълва Фан Хуей.

Според учените просото е била основната местна култура, но освен с плодове, зеленчуци и просо, хората очевидно са наблягали и на месото, тъй като по много от скелетите са открити следи от свинско месо и кости, което подсказва, че местните са успели да опитомят диви животни, превръщайки ги в домашни и грижейки се за тях, превръшайки ги в източник на качествена хи богата храна.

Констатации показват, че най-високите мъже са открити в по-големите гробници

Вероятната причина е, че тези хора са имали по някаква причина по-висок социален статус и съответно са имали достъп до по-качествена и богата храна.

 

Останките от откритите къщи в района показват, че хората са живели доста удобни живот за епохата. Повечето къщи са имали отделни спални помещения и кухни. Смята се, че районът е бил политически, икономически и културен център на северната част Шандонг преди 5000 години и се е развивал изключително бурно.