Palatka.bg
Сибирска стена

Откриха Велика Сибирска стена, вероятно датираща от 1-вото хилядолетие преди Христа

През месец август бе оповестена новината, от археолога проф. Андрей Бородовски и неговия екип към Института по археология и етнография в Новосибирск, че са открили гигантски стени. Вероятно те са охранявали планината Алтай срещу нападение от север. Те условно са нарекли находката Велика Сибирска стена.

 

Чуйския тракт
Чуйския тракт


Комплексът на Великата Сибирска стена, сега почти скрит с невъоръжено око, се смята, че съществува от една дълга епоха, в която също се наблюдават такива конструкции, каквито са Великата китайска стена и стената на Адриан.

Скрита под дебели слоеве трева, тази Сибирска стена е направена от огромни камъни, поставени на мястото от древния човек, оповести учения.

Шест реда стени ограничават достъпа до планинския комплекс от север през долината на река Катун. Не е известно кой е построил гигантските укрепления. Тяхната ширина е  около десет метра, с внушителна височина до осем метра.

„На изток от тези стени има широк проход, който е ограничен в планината от друга серия от стени, ориентирани на запад-изток през долината на Катун“, казва археологът. Има девет стени в непосредствена близост до планинския склон.”

Шест реда стени ограничават достъпа до планинския комплекс от север през долината на река Катун.

„Тези стени се вижда ясно, че са били направени, за да препречат пътя на тълпи от хора и да ги накарат да преминат през тесен проход в посоката, избрана от създателите на стената.” – казва още професор Андрей Бородовски.

По този начин е можело да се контролира достъпът от степите към планините – домът на древните цивилизации. Някои от стените са били унищожени при изграждането на магистралата Чуя в царски времена, модернизирана от Сталин с помощта на затворнически труд (Чуйския тракт – една от най-красивите магистрали в света, наричана още „Сибирският път на коприната”).

Западното сечение на укрепленията пък значително се е изгубило при разширяването на съвременно селце.

„Не е лесно да снимаме стените така, че да са видими“, казва Андрей Бородовски. Сателитните изображения също не помагат много.

 

"Не е лесно да снимаме стените така, че да са видими"

 

И все пак проф. Бородовски настоява за геофизичен анализ и използва сканиране, което показва, че тук структурите не са естествени.

Той обяви плановете си за провеждане на подробни проучвания тук през следващата година.

Досега археологическите доказателства за хората от зоните около стените сочат към средновековието. Институтът по археология и етнография в Новосибирск обаче е убеден, че ще бъде доказано, че строителството им е много по-рано.

„Геофизиката ясно потвърди, че стените са създадени изкуствено“, казва той. – Не е много лесно да се определи възрастта на тези конструкции, кога точно са били създадени, но вярвам, че това е било около първото хилядолетие пр.н.е. Това е желязната епоха или дори бронзовата епоха, но по-скоро – желязната епоха.

Смятам така, тъй като това е времето, когато такива конструкции са създадени по целия свят, например известната стена на Адриан също се вписва в тази тенденция. Проблемът е, че единствените археологически находки около тези стени в Сибир, отсега, са датирани като средновековни.

 

Но аз все още вярвам, че в Средновековието тук не е имало достатъчно голяма общност, която да си позволи да построи такова страхотно строителство. Освен това не е имало нужда от такава конструкция, защото в Средновековието има много малки, разпръснати общности.”

 

Великата Китайска стена
Великата Китайска стена
Андрей Бородовски казва още: „Всички внушителни защитни линии в Евразия са построени в периода от началото на първото хилядолетие пр.н.е. до първата половина на първото хилядолетие след Христа.”

Великата китайска стена се е образувала в продължение на няколко столетия и по същество е построена през III век пр. Хр., а стената на Адриан във Великобритания, при упадъка на късно-римската империя.

 

Стената на Адриан
Стената на Адриан

 

 

 

Снимки: pixabay.com