Palatka.bg

Прага организира първата „Нощ на хотелите“

Както по света, така и в България събитията от типа на „Нощта на…“ са особено популярни и добре приети. Това са тип тематични мероприятия по-познати от миналото като „ден на отворените врати“. Обикновено са съпроводени от различни ексклузивни събития, изложби, срещи и т.н. Прекрасни инициативи, които ни позволяват да се запознаем от вътре с различни сфери, дейности и институции.

В Прага обаче отново решават да са една крачка напред, организирайки първата в света „Нощ на хотелите“. Градът е една от най-популярните туристически дестинации в Европа, благодарение на хилядите атракции и невероятен сблъсък на култура, кухня, история и архитектура. Едва ли има друг подобен град в света, който толкова добре и автентично да е запазил средновековната си визия. Затова и огромната му посещаемост от милиони хора от цялото земно кълбо не учудва никого.

Нощта на хотелите в Прага ще се проведе на 26-ти януари и ще приключи в малките часове на 27-ми. Тогава всички желаещи – граждани и туристи – ще могат да влязат свободно в над 70 хотела, включили се инициативата. Сред тях са някои от най-луксозните, скъпи и култови места в града.

По време на кампанията посетителите ще могат да влязат на места, до които иначе не биха имали достъп – кухните на ресторантите, офиси, складове, подземия и т.н. Те ще могат да наблюдават работата на персонала и от първо лице да се запознаят с това как протича незабележимият иначе организационен процес в хотелите.

Разбира се, за гостите ще има и други поощрения. Специално за тази нощ са изготвени специални менюта и оферти. Някои недостижими за обикновения човек петзвездни хотели ще предлагат и нощувки за около 30 евро.

Туризъм – за и против

Все пак – инициативата е насочена предимно към самите пражани, от колкото към посетителите на града. Най-голямото перо в бюджета на Прага е именно туризмът. Почти всеки десети гражданин е зает в тази сфера, а в полиса има около 800 хотела и над 90 хил. легла. При това – без да броим квартири под наем, нерегистрирани хотели и платформи като Airbnb. Според някои мнения леглата за туристи са неколкократно повече.

Годишно в Прага минават почти 7 млн. туристи. За справка – през 2016-та година в цяла България е имало 10.6 млн. туристи. На всеки 100 крони похарчени от посетители – около 44 отиват в бюджета на града. Въпреки високите приходи от туризъм не всички парижани са доволни от този факт. Градът често е препълнен, а в центъра винаги има повече чужденци, от колкото кореняци. Затова и често самите пражани не посещават красивия си исторически център, а предпочитат да стоят в по-отдалечените квартали.

Лично аз имах късмета да посетя Прага и да посрещна 2017-та година там. Това е един прекрасен, невероятно красив и вкусен град, без да е твърде скъп. Въпреки това нямаше как да не ми направи впечатление огромните, шумни и често оставящи мръсотия след себе си туристи. За съжаление Прага е станал твърде туристически и понякога имаш чувството, че си по-скоро в Слънчев бряг в разгара на лятото, от колкото в една от най-красивите световни столици. Братята чехи са много по-напред от материала спрямо нас, но не чак толкова, че да могат да се справят с този все по-наболяващ проблем.

Антон Далчев