Palatka.bg

Южна Корея отвори бюро за помощ на разсеяни туристи

Колко пъти сте забравяли ключова вещ по време на пътешествие? Зарядно за телефон, статив, фотоапарат или нещо дори още по-малко очевидно. Понякога забравянето или изгубването на някоя вещ е способна да съсипе цялата ни почивка. За това обаче са помислили креативните и иновативни хора от Сеул, столицата на Южна Корея, където беше отворено първото бюро за помощ на разсеяни туристи.

Разбира се, кампанията е започната и като рекламен ход, и като практическа мярка за предполагаемия огромен наплив от туристи в страната по случай предстоящите Зимни олимпийски игри, за които се очаква да са едни от най-мащабните и добре организирани в историята.

Бюрото, което вече отвори врати, ще предоставя огромен набор от ключови вещи, които туристите обикновено забавят или губят, и ще ги дава под наем. Става въпрос за както най-малки ежедневни предмети, така и за скъпа техника като телефони и камери. Най-уникалното в целия проект обаче е, че вещите ще бъдат давани напълно безплатна и без никакъв наем. За да вземете каквото и да е било, трябва единствено да оставите депозит. Ако върнете предмета в нормално състояние, ще получите сумата си на 100%. Ако пък предметът не бъде върнат – сумата от депозита ще бъде дарена за благотворителност.

Трескава подготовка

Корейците както винаги са напред с материала и ни изненадват с поредната оригинална инициатива.

Напомняме, че другата седмица започват Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Те стартират на 9-ти и приключват на 25-ти февруари. Игрите ще се проведат с рекордните 102 спортни състезания от 7 вида спорт. В събитието ще се включат над 2900 спортисти, а билетите са 1 180 000. В страната тече трескава подготовка за грандиозното събитие, а за южнокорейците това е важен момент, в който целия свят ще гледа страната ми. Пьонгчанг загуби два пъти подред надпреварата за домакинство на игрите, а това ще са първите олимпийски игри, които се състоят там, от летните през 1988 г., проведени в Сеул, насам.

Антон Далчев