Palatka.bg

Откриха най-старото писмо в бутилка в света

Австралийско семейство откри най-старото писмо в бутилка в света. Посланието е хвърлено в Индийския океан преди 132 години.

KYMILLMAN.COM

Тоня Илман открива бутилката, докато се разхожда край пясъчните дюни на отдалечен плаж в Западна Австралия. Съпругът й Ким Илман по-късно й помага да извадят хартията от бутилката, да я изсушат и разчетат. Експерти потвърдиха автентичността на писмото, което е хвърлено в морето от германски кораб.

Бледите букви разкриват, че посланието е написано на немски и датира от 12 юни 1886 г. На обратната страна на писмото е указано който го намери, да запише часа и мястото и да го предаде на Германската военноморска обсерватория или на най-близкото германско консулство.

KYMILLMAN.COM

Посланието в бутилка е хвърлено през борда на плавателния съд  „Паула“ като част от 69-годишен експеримент на Германската военноморска обсерватория. Целта на експеримента е да се подобри разбирането на океанските течения и да се потърсят по-бързи и ефикасни корабни маршрути, се посочва в изявление на Западноавстралийския музей.

„Помислихме, че е цигара“

Ким Илман разказва, че първоначално със съпругата му не разбрали, че в бутилката има писмо. Хартията била тънко увита и приличала на цигара. Приятелката на синът им обаче забелязала, че това е лист. Семейството сложило бутилката във фурната на слаба температура за пет минути, за да изсушат хартията и да успеят да я извадят невредима. Разчели писмото, на което фигурирала датата 12 юли 1886 година и си помислили, че може да е фалшиво. Експерти от местния музей обаче удостоверили автентичността на свитъка.

KYMILLMAN.COM

До този момент рекордът за най-старо писмо в бутилка, вписан в Книгата на Гинес, се държеше от послание на 108 години  – от изпращането му в бутилка до намирането му.