Palatka.bg

Ще изчезне ли любимата ни напитка за събуждане?

През последните десетилетия темата „глобално затопляне“ се превърна от абстрактно понятие с неясни последици в сигурен и трудно обратим процес.

Промените в климата са вече осезаеми в много аспекти на съвременния ни живот. Необикновеното време в някои части на света е само едно от хилядите проявления на глобалното затопляне. Постепенното изгубване на някои от нашите любими природни чудеса, изглежда сякаш ще бъде една от следващите негативни фази на промените в климата. Вероятно вече знаете за опасността бананите да бъдат първите широко използвани плодове, които да станат жертва на глобалното затопляне и негативните последици за климата на земята, който оказват по-високите температури.

Кафеените зърна са крехки и всяка промяна на климата, средата или температурата може да доведе до катастрофални последици за реколтата и производителите.

Опасността от шокиращ скок на цената на ванилията, заради мощен циклон в Мадагаскар, може да окаже сериозно влияние на световното производство на сладолед. За съжаление новините за подобни притеснителни тенденции не спират. Това е очаквано, при положение, че климатичната посока, която сме поели, не се променя. Следващата стряскаща опасност е възможността продукцията на кафе да намалее драстично. Екип от учени се е захванал с нелеката задача да се опита да се предотврати процеса. Все пак не искаме да разказваме на внуците си как е съществувало едно прекрасно вълшебство, наречено кафе. Проблемите на кафето са свързани с повишаването на нивата на световния океан, което води до наводняване на крайбрежните градове, както и с увеличаването на риска от заболявания по културите и с унищожаването на обработваема площ.

Според доклад, публикуван в „Bloomberg“  фактори като обезлесяване, суша, болести и покачващи се температури  ограничават количеството произведено кафе.

В същото време обаче, търсенето се увеличава. Според оценките на Rabobank International „световният пазар се насочва към четвъртата поредна година на дефицита“. Най-разпространеният сорт кафе Арабика към 2050 г. ще разполага само с 50% от изискваната от световното търсене площ.

Комбинацията от необичайно високи температури и по-ниски от средните валежи в Бразилия е намалила производството на друг известен сорт кафе – Робуста. Земеделските стопани, които до момента винаги са разчитали на кафеените култури, сега се ориентират към други култури. За мнозина е шокиращ фактът, че страната съвсем скоро може да започне да внася кафе Робуста от Виетнам.

Друга заплаха, атакуваща кафето са болестите. Най-опасно и притеснително е заболяване, което се нарича „листна ръжда“. Това е гъбична болест, която засяга и двата най-известни сорта кафе. Въздействието на заболяването върху индустрията е изключително сериозно и трудно може да бъде пренебрегвано.

Болестта по листата на кафеените култури „Листна ръжда“ е довела до огромни загуби за индустрията през последното десетилетие,

Според изчисления около 18,2 милиона торби кафе на стойност около 2,5 млрд долара са унищожени от болестта от 2011 г.  до 2016 г. Тази катастрофа е довела до загубата на работно място на 1,7 милиона души. По-високите температури на планетата означават, че производителите ще бъдат принудени да се борят все по-често със болести по техните растения.

Лъч надежда

За щастие, учените работят, за да поддържат присъствието на любимата ви събуждаща напитка наоколо. Изследванията започват с опити да се открият сортове на растението, които са устойчиви и могат да оцелеят в различен климат. Причината за нуждата от нови сортове е, че глобалното затопляне означава, че единствените места, които ще останат обработваеми за сегашните видове кафе, са по-студените части на планетата или регионите с по-висока надморска височина. Това означава, че държавите, които до момента традиционно са били лидери на пазара на кафе, ще усетят загубата изключително болезнено.

Нов хибриден сорт F1, устойчив на ръжда, е изследван в лаборатория в Никарагуа. Този сорт, Centroamericano, вече е на разположение на земеделските производители в региона.
Нов хибриден сорт F1, устойчив на ръжда, е изследван в лаборатория в Никарагуа. Този сорт, Centroamericano, вече е на разположение на земеделските производители в региона.

Екипът от учени експериментира с 30 сорта кафе

Нов хибриден сорт F1, устойчив на ръжда, е изследван в лаборатория в Никарагуа. Този сорт, Centroamericano, вече е на разположение на земеделските производители в региона.
Нов хибриден сорт F1, устойчив на ръжда, е изследван в лаборатория в Никарагуа. Този сорт, Centroamericano, вече е на разположение на земеделските производители в региона.

, които са засяти в 20 държави, всяка, от които е с различен климат и среда. Растенията се намират в контролирана среда, а екипът ги излага на особено ниски температури. Целта е да се види кои от тях ще оцелеят и в кои ма смисъл да се инвестира в допълнително тестове и изследвания. В края на експеримента считаните за най-устойчиви, както на по-студените температури, така и на „листната ръжда“, сортове кафе ще бъдат избрани за тестово засаждане в по-големи мащаби. Независимо че перфектният сорт все още не е открит, учените са оптимисти, че той съществува.

Важно е да започнем да обмисляме как би могла да изглежда трапезата на нашите деца и внуци. Изменението на климата става все по-често влияещ фактор на храната ни и начина, по който се храним. Надяваме се, че науката ще продължи да запазва това, което консумираме, но е и нужно да се стараем да опазим средата, в която живеем, за да не се налага нашите внуци да учат какво е било кафето през книги, видеа и картинки.