Palatka.bg

Оказа се, че Шигирския идол е два пъти по-стар от Пирамидите

Любопитна човешка фигура, издълбана от дърво и открита в руската степ, е повече от два пъти по-стара от египетските пирамиди са установили учените. През 1894 г. миньори, копаещи за злато са открили части от високата дървена структура, наречена Шигирския идол. Но едва около 100 години по-късно, в края на 90-те години, изследователи използват радиовъглеродно датиране, за да установят, че структурата е на главозамайващата възраст от 10 000 години. Според учените това е най-старата дървена монументална скулптура в света.

Но това изследване и съответно датиране не е било напълно надеждно, защото е включвало и се е базирало само върху две парчета от идола. Наскоро учените направиха по-изчерпателен анализ и откриха, че идолът е всъщност много, много по-стар, отколкото се е смятало в миналото – на около 11 500 години, което означава, че е Шигирския идол е създаден непосредствено след последната ледникова епоха. Това прави тази дървена структура два пъти по-стара от Хеопсова пирамида, която е построена около 2550 г. пр. Хр.

В допълнение към „актуализирането на рождения ден“ на скулптурата, изследователите откриват неизвестно досега лице, издълбано в Шигирския идол – отбелязва изследователят, Томас Тербергер, археолог в Държавната агенция за наследство в Долна Саксония,  Хановер, Германия.

Учените определят факта, че Шигирския идол е оцелял през цялото това време за истинско чудо

Сглобени, отделните части от наподобяваща човек дървена фигура е висока над 5 метра.

За съжаление, някои от тези части са отдавна изгубени и сега идолът е висок около 3,4 м., каза Тербергер. Публиката може да види изваяната антропоморфна фигура в Регионалния музей на Екатеринбург.

„Когато за първи път посетих Регионалния музей в Екатеринбург, бях напълно изненадан, когато видях тази голяма дървена скулптура като част от изложбата – казва Тербергер – Ако се доближите до скулптурата, ще забележите, че тя е украсена с геометрична фигури и няколко малки човешки лица.

Около 20 години след откриването на Шигирския идол, изследователят Владимир Яковлевич Толмачев показва илюстрации на идола, отбелязвайки петте лица на структурата, разказват изследователите от екипа подготвил новото изследване. През 2003 г. шесто лице, което прилича по-скоро на животинско, отколкото на човешко със своя правоъгълен нос,  беше открито от  изследователката Светлана Савченко – учен в Регионалния музей на Екатеринбург.

Подобно на забавните детски игри, в които трябва да преброиш колко лица можеш да откриеш в дадена картинка, идолът отново изненада всички учение и изследователите през 2014 г., когато Савченко и ръководителят на проекта Михаил Жилин, археолог в Института по археология в Москва, откриха седмо лице, замаскирано като драсканица в Шигирския идол.

Тези открития и рисунки на човешки и животински лица показват, че живеещите тогава ловци и рибари от Евразия започват да развиват усещането за минало, бъдеще и чувството, че са част и историята, създавайки един от най-ранните примери за изкуство по време на ранния Мезолит.

„Такава голяма скулптура е заемала централно място в живота на общността на ловците и рибарите и може би е била важен елемент при демонстриране на принадлежност към различните родове“ -казва Тербергер -Възможно е също Шигирския идол да е свързан с конкретни митове и богове, но това е трудно да се докаже.

Екип iTravel-bg.com