Palatka.bg
етна

Вулканът „Етна“: пламтящото сърце на Сицилия

Разположен в североизточната част на очарователния италиански остров Сицилия, вулканът Етна е един от най-зловещите активни вулкани в света, съществуващ над 300 хиляди години. Висок е 3323 метра и притежава повече от 200 кратера. Етна изригва сравнително често, а мощните експлозии лава едновременно привличат и плашат пътешествениците от цял свят. Вулканът Етна също така е превърнат в Национален Парк, който включва както самия вулкан, така и околните по-малки планини, градчета и селца.

През годините Етна е показвал своя изпепеляващ нрав с множество изригвания, най-разрушителното от които е през 1669 година, при което множество малки селца около вулкана са буквално изпепелени.

„Етна“ означава „горя“

Името на вулкана Етна идва от гръцката дума “aitne” и в буквален превод означава „горя“. Съществуват много легенди и предания, свързани с вулкана. Според някои от тях кратерът всъщност представлява ковачницата на бог Хефес, както и че в подножието му е родена богинята на любовта Венера. Безспорно вулканът се е превърнал във вдъхновение за творчество, фантазии и размисъл за смисъла на живота.

Земята около Етна е изключително плодородна

Сицилианският вулкан впечатлява не просто с присъствието си, но и с уникално красивата природа, която го заобикаля. Това се отнася с особена сила за северната страна на вулкана. Тя е изпъстрена с невероятно красиви гледки и дива растителност, израснала буквално от застиналата лава на вулкана. В подножието му ще видите още изобилие от цитрусови дръвчета. Лимони и портокали, както и градини с кактуси, маслинови дръвчета и лозя.

В този край на Сицилия се произвежда едно от най-хубавите италиански вина. Сред тях са неустоимо ароматните каберне совиньон, мерло и шира. Можете да намерите множество малки изби и малки ресторантчета, разположени около вулкана. Те освен с домашно вино, ще ви изненадат и с изобилие от морска храна и изобилие от пресни плодове.

През зимата малкото селище, разположено от северната страна на вулкана, Пиана Провенцана се превръща в атракция за любителите на ски туризма. Да караш ски по протежението на активния вулкан предизвиква страстта на не малко пътешественици от цял свят. Те са привлечени от тръпката и енергията пламтящата Етна, но и от уникално красивата растителност, която го заобикаля.

Макар епичният сицилиански вулкан често да създава зрелищен спектакъл от лава и прах, близкото градче Катания, както и летището му остават незасегнати. Това е добра новина за местните хора, но и за туристите, които често търсят сензация, но, естествено, без риск за живота си!