Palatka.bg

Открита е скрита средновековна врата към пещерите в замъка Кълийн в Шотландия

Останки от скрита средновековна врата, която води до пещерите под замъка Кълийн (Culzean), откриха през август археолози.

Археолозите, работили на територията на замъка Кълийн в Шотландия през лятото, са изследвали пещерите, когато откриват останките от вратата.

Междувременно, радиовъглеводородните тестове, проведени върху откритите в пещерите предмети, показват, че подземните структури са били използваеми преди 1800 години по време на желязната епоха.

сега екипът се надява да отвори пещерите

Следвайки констатациите, сега екипът се надява да отвори пещерите на замъка за широката общественост.

Екипът от археолози са наистина развълнувани от това откритие и резултатите от разкопките досега.

„Знаехме, че в замъка към пещерите има стена и входна врата, но тя не беше обозначена с нищо. Два камъка на повърхността предполагаха, че може да има стена.” – споделят от екипа.

„Представете си нашата изненада, когато открихме две страни на врата, оцелели и погребани на дълбочина около един метър. Вратата е доста широка, с размери 1,1 м .

Дървените останки, които се намират

Дървените останки, които се намират в най-ниското средно депо в горната камера на пещерите датират между 135 и 325 г., според радиовъглеродния анализ.

Част от средновековната врата е намерена в пещерите, които екипът се надява да се отворят за обществеността.

Това е най-ранното датирано доказателство от пещерите.

„Откриването на нови находки по този начин ни помага да вдъхновим другите да ни подкрепят в нашата работа, за да гарантираме, че наследството на Шотландия е оценено от всички и е защитено сега и за бъдещите поколения“.

Находките са направени по време на лагера Thistle

Находките са направени по време на лагера Thistle, който дава възможност на доброволци да работят по археологически и консервационни проекти в историческите обекти на Шотландия.

Екипът е намерил и много съвременни керамични съдове, стъкло и бутилки от вино от 18-ти век. Желязна лента може да е част от пантите на вратата.

Тази експедиция е и чудесна възможност за участващите доброволци, които никога преди това не са били на археологически обект. А работата в пещерите е много специфична. Имало е доброволци от различни националности.

 

Замъкът Кълийн е истински атрактивна дворцова постройка в Шотландия. Построен е през 18 век и до днес е място, което е предпочитано от туристите и местните хора. Около него има красив парк и екзотични палми.

Разположен е на скалист нос с изглед към река Клайд. Замъкът е бил дом на семейство Кенеди.

Малко посетители обаче са наясно, че известният замък е построен над пещерата, към която сега е открита врата. Тези резултати ще помогнат да се информираме за предназначението на замъка Кълийн и човешката дейност в пещерите.