Palatka.bg

Кой е най-популярният въздушен маршрут в света?

В света има малко и много натоварени пътища. С разрастването на въздушния транспорт – това важни с пълна сила и за въздуха. Ако допреди няколко десетки години летенето беше рядък лукс – то днес почти всеки западен гражданин може да си го позволи и то не еднократно. Най-развитата по отношение на този транспорт страна в света е САЩ. За голяма изненада обаче – най-натовареният маршрут в света не е в Северна Америка.

Всъщност – най-натоварената линия е между Сеул (столицата на Южна Корея) и остров Джеджу край брега на Корейския полуостров. Линията е дълга едва 450 км. – сравнително много късо разстояние, но е използвана от повече от 13 млн. души всяка година. Само през 2017 г. по този маршрут са летели 13 460 305 пътника, съобщава TravelPuls.

 Вторият най-натоварен въздушен маршрут пък между Мелбърн, Австралия и летище Сидни Кингсфорд Смит. Макар че е изненадващо, че първите два най-натоварени маршрута не са в САЩ – почти всички останали в класацията се намират именно там. Или иначе казано – 70% от 100-те най-натоварени въздушни маршрути са вътрешни полети в Америка.

Най-натовареният международен въздушен маршрут пък свързва Хонг Конг и Тайван. Само за една година по него са минали 6 719 029 пътници. „Това изследване подкрепя прогнозите, че азиатско-тихоокеанският регион ще бъде най-търсеният от пътниците през следващите 20 години. Подобен зашеметяващ авиационен растеж означава, че е идеалният момент световните пътища да се завърнат в Китай „, казва Стивън Мал, директор Routes, които са направи проучването.

Като цяло Азия става все по-развиващ се континент, който освен това е и най-населеният. В него има огромен потенциал, тъй като напоследък се вдига икономиката и съответно – жизнения стандарт на гражданите там. В Азия зачестяват много и бизнес, и туристическите пътувания. Маршрутите между отделните азиатски културни и икономически столици се очаква да стават все по-използвани и едва ли ще е далеч денят, когато в класацията ще преобладават предимно такива.