Palatka.bg

Да влезеш в затвора заради фалшиви ревюта в TripAdvisor

Многократно сме ви споменавали колко обичаме TripAdvisor. Тази платформа е безценен съветник за всеки пътешественик. Тук можете да намерите карти, съвети, гайдове и най-ценното – много истински препоръки от туристи за всякакви ресторанти, хотели и атракции. Трябва да признаем, че TripAdvisor в последните години се комерсиализира твърде много и стана огромен монополист в световен мащаб, но въпреки това остава най-добрата туристическа платформа. Най-голямата сила а TripAdvisor всъщност са именно буквално милионите потребителски ревюта за десетки хиляди обекти в стотици страни. Благодарение на тях можете да разчитате, че няма да седнете на някое лошо заведение или да попаднете на туристически капан.

Ето защо платформата взима твърде на сериозно всеки опит за манипулация. Толкова сериозно, че това доведе до безпрецедентна ефективна присъда за лишение от свобода, заради фалшификация на ревюта, съобщава „Дневник“.

Става въпрос за едно съдебно решение на италианския съд в град Лече, който осъди на 9 месеца затвор мъж, който търгувал с фалшиви рецензии в TripAdvisor. Случаят наистина е любопитен и показва какво огромно влияние има платформата за световния туризъм.

Да мамиш TripAdvisor?

До цялата история се стигнало след като през 2015 година един италиански хотел сигнализирал на TripAdvisor, че до тях са изпратени оферти за добиване на положителни отзиви и подобряване на цялостния им рейтинг, разбира се, срещу солидно заплащане.

От туристическата платформа приели сигнала сериозно и започнали вътрешно разследване, което установило над 1000 фалшиви рецензии, публикувани от едно лице. Те открили и проследили множество банкови документи и фактури към фирмата PromoSalento, която предоставяла фалшивите ревюта.

От TripAdvisor веднага свалили фалшивите ревюта и намалили рейтингите на обектите, които чрез измама се опитвали да изглеждат добре оценявани. В същото време местната полиция започнала собствено разследване и установило кой стоял зад измамата. Лицето получи изключително сурова присъда за подобен род действие – 9-месечна присъда и глоба от 8000 евро. В Италия е незаконно да се пишат фалшиви ревюта, използващи фалшива самоличност.