Palatka.bg

Във Венеция ще глобяват с 500 евро ако… просто си седиш!

Посетителите във Венеция отскоро ще могат да бъдат глобени за седене. Да, точно така – правилно прочетохте. Става въпрос за извънредни мерки, които местната управа предприема, за да се справи с изключително огромния поток от туристи, които тотално са превзели града. Затова и кметството е решило да въведе глоба до 500 евро за хора, които седят на места, които не са изрично направени за седене, съобщава Independent. Идеята, измислена от кмета Луиджи Бруняро, ще бъде гласувана от градския съвет през октомври и има голям шанс да бъде одобрена.

Това всъщност най-новото предложение в един дълъг списък от мерки, предназначени да се справят с огромната популярност на града като туристическа дестинация. През май тази година кметът обяви, че няма да могат да се откриват нови заведения за отдих в града през следващите три години; по-рано същия месец. Местните граждани вече правят огромни проблеми и дори протестират против гигантския наплив от туристи.

Кметът е много критикуван. „Венеция умира“, казва местен човек, протестиращ против прекомерния туризъм Марко Баравале „Той иска Венеция да стане град без жители“. И човекът наистина е прав, защото все повече коренни жители напускат града, заради нетърпимостта към толкова огромно количество народ.

Миналата година градът заяви, че до 2021 година ще бъдат забранени всички големи круизни кораби. Стартираха и кампании против своеволните туристи, които трябва да спазват нормите на поведение в града. Част от инструктирани са туристите да не плуват в каналите, да не си правят пикник насред площадите, да не спират прекалено задълго на мостовете, да не хвърлят отпадъци, да не лежат по пейките, да не слагат „любовни катинари“ по мостовете, да не се преобличат публично, да не хранят птиците, да не се разхождат по бански и много, много други. Най-важната препоръка обаче е да се стараят да вдигат колкото е възможно по-малко шум, най-вече през нощните часове или по време на сиеста – от 1 до 3 часа следобед.