Palatka.bg

В Рим направиха най-големия графит, който пречиства въздуха

Проблемът с мръсния въздух в големите градове е актуален и важен проблем на дневен ред. И докато в София, например, местната управа взема „решение“ за него, увеличавайки цената на градския транспорт – то в някои градове по света се предприемат не само ефикасни, но и иновативни, практични и красиви стъпки за справянето. Такъв пример е Рим. В столицата на Италия беше нарисуван най-големия в Европа стенопис-графит, който пречиства въздуха.

Стенописът беше нарисуван върху жилищна сграда от известния графити художник Федерико Маса с псевдоним Йена Круз. Графитът е с площ от почти 1000 квадратни метра и покрива част от жилищна къща в южен квартал на Рим. Уникалното при него, освен красотата му, е специалната техника и бои, от които е нарисуван. Материалите, използвани за направата му, са модерни и екологични като освен това – абсорбират и пречистват въздуха. Благодарение на това почистващият ефект само на този графит се равняват на способността на пречистване на 30 широколистни дървета.

С поглед към бъдещето

Сюжетът на стенописа, разбира се, също е символичен. Той изобразява синя чапла, която яде вредители във водата. Художникът, който реализира проекта, работи основно в Милано, но и в световни градове като Барселона и Ню Йорк.

Друга негова зелена инициатива на градската тема е изработката на гигантски плакат с размер 455 квадратни метра, на който е написано „Доведете децата си да диша. По-долу“, направен с технология  theBreath. Това е революционна многопластова тъкан, която съдържа сърцевина от въглеродни влакна, способна да улови и разпада замърсяващите молекули. Всичко това, като използва пасивния поток на въздуха – който е в постоянно движение – и следователно без да се налага да се прибягва до допълнителни енергийни източници.

Все повече градове предприемат спешни мерки за справянето със замърсяването на въздуха. Освен прозаичните такива като увеличаване на данъците на колите, поощряване на използването на градски транспорт и екологични методи за отопление, се приемат и креативни мерки, които да се впишат и подобрят градската среда. Това са зелени сгради, ядящи мръсния въздух графити, свръх модерни мини градинки, които служат за отдих, но и пречистват мръсотията и какво ли още не.