Palatka.bg

Япония тества нова система за управление на тълпите

Международният туризъм е по-популярен от всякога. Ако през миналия век и преди това той беше запазен предимно за богати хора, днес, благодарение на евтините полети, облекчените визови режими и добрите оферти – всеки средностатистически човек може да си позволи почивка в чужда държава. Това обаче води до огромни тълпи и задръстване от хора на най-желаните места и атракции. За справяне с този проблем все повече ще се разчита на системи за управление на туристите с алгоритми, предвиждане и изкуствен интелект.

Японският град Киато ще бъде един от новаторите в тази сфера. Местната управа вече е започнала тестове на специална система, която прогнозира броя на туристите, а след това контролира и управлява придвижването им по популярните туристически атракции в града. Проектът се осъществява в партньорство с местната управа и Министерството на туризма и като за начало ще бъде изпробвано в района Арашияма, който е изключително посещаван през есента, заради знаковите си красиви пейзажи. Арашияма се намира в старата японска столица като тук се намира една от най-красивите бамбукови гори в света с големина 16 квадратни километра. Тук се намират и много красиви храмове и мостове от средновековието на страната.

Системата е започнала да работи от септември като на осем места в района са инсталирани датчици, които улавят сигналите на безжичната мрежа на смартфоните на хората, които минават през тях. По този начин те събират информация за броя посетители, за най-натоварените часове за посещение, за скоростта с която се движат и за местата, където най-често се спират.

След като системата успее да събере достатъчно данни започва анализ и после планиране на човешкия поток от туристи. Освен това тя започва да препоръчва на посетителите в кои часове да посетят мястото, за да избегнат голямата навалица, от кои странични алеи да минат, за да не се сблъскат с големия трафик от хора и много други. Услугата се предоставя безплатно на посетителите на английски и японски. За момента тестът е успешен и ако мине следващите етапи – системата най-вероятно ще бъде инсталирана и на други места в Япония.