Palatka.bg

Какво крие мистерията на Ксин Жуи – една от най-добре запазените мумии в света?

Дори и да не ви се вярва, тази гротеска фигура, която виждате се смята за една от най-добре запазените мумии в света. Независимо че лицето ѝ изглежда подуто и деформирано, кожата по тялото ѝ е  все още е мека на допир и няма никакви признаци на вкочаняване – ръцете и краката ѝ все още могат спокойно да се огънат. Дори вътрешните органи на мумията са непокътнати и все още има кръв във вените ѝ. Докато други мумии могат да се разпаднат при най-малкото движение, мумията на лейди Дай, както е известна още Ксин Жуи, е толкова добре поддържана, че лекарите са успели да извършат аутопсия повече от 2100 години след смъртта на жената.

Не само че са успели да възстановят фактите около смъртта ѝ, но са съумели да научат и много за живота ѝ. Те дори са определили кръвната ѝ група, както и някои специфични особености, свързани с начина ѝ на живот и състоянието на тялото ѝ приживе. Аутопсията на Лейди Дай е безспорно най-пълният медицински профил на живял в древността човек, който някога е правен.

Лейди Дай или Ксин Жуи е била жена с аристократично потекло – съпруга на благородника Ли Цанг – представител на династията Хан

За учените няма никакво съмнение, че жената е живеела е особено екстравагантен живот – когато открили тялото ѝ, то било в гробница, изпълнена с луксозни вещи и предмети, които само най-богатите представители от нейната ера биха могли да си позволят. Колекцията от предмети, която била открита в гробницата ѝ включвала стотици богато бродирани копринени дрехи,скъпи бижута, елегантни ръкавици, копринено саше, изпълнено с различни подправки, цветя и ароматни растения, кутии с козметика, повече от сто лаки, музикални инструменти и статуетки на музиканти, както и повече от хиляда други предмета.

Xin Zhui Remains

„Тези предмети показват, че лейди Дай е живял изключенително луксозен живот за времето си“ – отбелязва Уилоу Вайлан Хай Чанг, директор на Галерията на Китайския Институт в Ню Йорк, където някои от предметите, открити в гробницата на Ксин Жуи  за изложени през 2009 г. Според директорката на галерията Ксин Жуи е искала да поддържа същия начин на живот и в отвъдното.

Този добър и лъскав живот, за който тя жадувала обаче в крайна сметка най-вероятно я е убил

Красотата в по-младите ѝ години постепенно изчезвала. Лейди Дай се отдавала на всяка кулинарна наслада (като например супа от скорпиони), която събуждала любопитството и апетита ѝ. По този начин постепенно тя започнала да затлъстява все повече и повече. Неин портрет открит в гробницата ѝ показва, че тя се е опирала на бастун. Може би не е можела да ходи без нея поради коронарната си тромбоза и артериосклероза, които тя е придобила, в следствие на заседналия си начин на живот. Учените също така установяват, че разтопен диск в гръбнака е причинявал сериозни болки на Лейди Дай, които превръщали ходенето в истинско мъчение.

Ксин Жуи имала и няколко вътрешни паразити, които започнали да се развиват в нея най-вероятно от ядене на лошо приготвена и развалена храна или от лоша хигиена. Тя също така страдала от запушени артерии, тежки сърдечни заболявания, остеопороза и камъни в жлъчката, едната от които се намирал в жлъчния си канал и влошавал състоянието й. Всичко това ни кара да си припомним колко щастливи сме, че живее в XXI-и век и се възползваме от всички достижения на медицината и науката.

Лейди Дай починала на около петдесет години от внезапен сърдечен удар, причинен от годините и изключително лошото здравно състояние, в което се намирала.

Последната храна, която била приела преди да почине е пъпеш

По ирония на съдбата, нейната гробница съдържала огромно количество информация, свързана със здравето, под формата на книги и ръкописи. Били открити още множество таблетки, както и предмети, символизиращо благополучие и дълголетие. На таблетки, написани с китайски символи, имало рецепти от различни традиционни китайски методи за лечение на главоболие, парализа, астма, сексуални и други здравни проблеми.

Гробницата на Лейди Дай е открита през 1971 г. при разкопки на археологически обект на име Мауангдуи, близо до китайския град Чанша. Самата мумия била намерена увита в двадесет слоя коприна и потънала в серия от четири вложени един в друга ковчега.