Palatka.bg

Библиотеката, която се намира в две страни едновременно

Сградата The Haskell Free Library Opera House има два различни адреса. Ако сте американец и проверите как да стигнете до сградите, бихте очаквали, че библиотеката се намира на „93 Caswell Avenue, Derby Line, Vermont“, а ако сте канадец, ще настоявате, че тя се намира на „1 street Church Street, Stanstead, Quebec“. И двата адреса са верни и всеки един ще ви отведе до една и съща сграда. Единственото нещо, което има значение, е откъде ще тръгнете, за да достигнете до библиотеката.

Причината за това известно объркване е фактът, че Haskell Free Library Opera House е разположена на американско-канадската граница. Едната половина на сградата стои в Дерби Лайн, което е американски град, а другата половина е в Станстед – канадски град. Като гранични градове, Дерби Лайн и Станстед споделят много особености, за които ще разкажем малко по-късно, но нека първо насочим вниманието си към тази уникална сграда.

The Haskell Free Library Opera House се помещават в богато украсена, вековна, двуетажна каменна постройка, построена в стила на възрожденския архитектурен стил на кралица Ан – типичен за обществени библиотеки по онова време. Библиотеката и операта са построени от американеца Карлос Хаскъл и неговата канадска съпруга Марта Стюарт Хаскъл и са дарени на жителите на двете страни. Тя е съзнателно построена над границата, така че и канадците и американците да имат равен достъп до библиотеката. Библиотеката има само един вход от американска страна, но канадците са свободни да влизат и използват библиотеката, стига да се върнат на канадската територия, след като приключат престоя си в сградата. Съществува авариен изход от канадската страна на сградата, но той остава затворен, освен, ако не се налага да се използва в спешни случаи.

Вътре в сградата дебела черна линия минава по пода на читалнята на библиотеката, разграничаваща границата между Канада и САЩ

На горния етаж е операта, където линията прорязва диагонално през седалките, така че сцената и половината седалки да лежат на канадската територия, а останалите места в САЩ. По същия начин, в библиотеката по-долу, детските книги са в САЩ, а останалата част от колекцията и читалнята са в Канада. Поради това библиотеката на Хаскъл понякога се нарича „единствената библиотека в САЩ без книги“ и „единствената опера в САЩ без сцена“.

През десетилетията библиотеката се е превърнала в център, в който се срещат и си взаимодействат жители на двете страни

Библиотеката на Хаскъл може да бъде единственото място, където членовете на семейството, разделени от канадско-американската граница, могат да се видят лично, без да прекосяват законно границата. Но през последните години някои са се опитали да използват относителната свобода на своеобразния граничен пункт в сградата. През 2011 г. един канадски гражданин беше арестуван заради транспортирането на раница, пълна с оръжие, през тоалетната на библиотеката.

След атаките от 11 септември властите започнаха да затягат сигурността на границата. Улиците, които някога бяха домакин на трафик от двете страни, са затворени и големи растения в саксии са поставени като бариера в близост до библиотеката. Автомобилът на американската вътрешна сигурност стои извън библиотеката, следейки входа 24 часа в денонощието.

Библиотеката е само една от шестте сгради в района, разположени на границата. Освен тези сгради, Дерби Лайн и Станстед споделят и някои други любопитни факти, като булевардът Кануза, където международната граница минава по средата на улицата. Докато улицата е в Канада, къщите на юг от нея са в Съединените щати. Така че, когато американските жители на Кануза излизат на улицата с колите си, те по същество напускат Съединените щати. Преди години на булеварда е имало и пощенска станция, която обслужвала и двете страни – единствената международна пощенска служба в света. В нея работел само един пощенски служител, но имало две врати и две пощенски гишета – всяко, от които обслужвало клиенти от двете държави.

Двата сграда споделят и една и съща водоснабдителна система. Питейната вода се изпомпва от кладенци в Канада, съхранява се в резервоар в САЩ и се разпространява чрез система, поддържана от канадците. Всичко това изисква огромно сътрудничество между службите в двете страни.