Palatka.bg

Камикацу: Градът, който не произвежда боклук

Смятате ли, че разделното събиране на боклука и изхвърлянето му в различни контейнери – за хартия, пластмаса, стъкло, метал и т.н., е проблем? След това помислете за жителите на Камикацу, малък град в планините на остров Шикоку в югозападна Япония, които трябва да разделят боклука си в 45 различни категории. В центъра за събиране на отпадъци има отделни кофи за различни видове продукти: вестници, списания, кашони, метални капачки, пластмасови бутилки, алуминиеви кутии, метални кутии, спрейове, флуоресцентни лампи и т.н. Може би си мислите, че това е прекалено много, но жителите на Камикацу имат за цел да постигнат ниво, в което не произвеждат абсолютно никакъв боклук и дори да звучи изненадващо – те вече са изпълнили тази своя цел на 80%.

Преди години жителите на Камикацу изхвърляли боклука си точно като всеки друг малък град по света: те го хвърляли в природата или го изгаряли у дома. Но изгарянето на боклука произвежда много парникови газове, а депата замърсяват околната среда. Така хората на Камикацу решили да се променят.

През 2003 г. те въвели концепцията за „нулево ниво на отпадъци“

В началото било трудно за всички. Измиването и сортирането на боклука станало досадна и отнемаща време задача. Както стъклените, така и пластмасовите бутилки трябвало да бъдат занасяни без капачките, както и трябвало да бъдат сортирани по цвят. Всяка пластмасова или хартиена обвивка около бутилките трябвало да се отстрани, което понякога също отнемало неочаквано много време. Вестниците и списанията трябва да бъдат натрупани в спретнати снопчета и вързани с канап. Правилата са безброй, но ефектът е прорционално голям.

В града няма камиони за боклук, които да събират отпадъците от домовете на хората, така че жителите трябва да занесат собствения си боклук в центъра за рециклиране. Работниците в центъра след това се уверяват, че боклукът е правилно сортиран и отива в правилните кофи. Използваните дрехи, бижута и други неща, от които хората вече не се нуждаят се заменят или представят на други хора, които имах се нуждаели от тези предмети. По улицата има фабрика, където местни хора от града произвеждат продукти от нежелани стоки, като плюшени мечета от старо кимоно.

В крайна сметка, малкото градче с малко над 1700 души се е превърнало в толкова добро в рециклирането, че само 20% от отпадъците, които се произвеждат, отиват на сметището. Факт, който Камикацу се надява да промени до 2020 година.