Palatka.bg

Бир Тауил: Територията, която нито една държава не желае

Намиращ се между границите на Египет и Судан се намира малък парцел земя, който е наистина уникален за този свят. Това е една от последните непотърсени и нежелани територии на земята. Нито една от двете държави не го желае и е лесно да се разбере защо. Този трапецовиден участък с площ от 2000 квадратни километра, наречен Бир Тауил, се намира в един от най-запустелите и изолирани райони на Северна Африка. Територията е изпълнено с предимно пясък и скали, без пътища, постоянни жители или природни ресурси. Заявяването на този регион не би допринесло нищо за икономиката нито на Египет, нито на Судан.

Но това е само половината от историята

В съседство на Бир Тауил се намира друг много по-голям триъгълник на земята – Халаиб, който също на пръв поглед не може да предложи нищо освен пясък и камъни, той граничи с Червено море и следователно е далеч по-ценен в политически и икономически план. Сега и Египет, и Судан искат Халаиб, но начинът, по който е създадена границата между тях, всяка страна може да има или Бир Тауил, или Халаиб, но не и двете едновременно. Който твърди, че притежава Бир Тауил ще трябва да се откаже от претенциите си към по-големия и по-доходоносен триъгълник Халаиб, който нито една от двете страни не иска да загуби.

Особеното положение се създава още през 1899 г., когато Обединеното кралство, което притежавало власт в района, подписало споразумение с Египет за съвместно управление на Судан, създавайки кондоминиум, наречен англо-египетски Судан. В действителност британците имали пълен контрол над Судан, тъй като Египет бил просто обикновен протекторат на Великобритания. Във всеки случай било договорено границата между Египет и Судан да се движи направо по 22-ия паралел. Но три години по-късно британците решили, че договорената граница не отразява действително използването на земята от местните племена в района. Така те издигнали нова граница. Една малка планина, разположена на юг от 22-ия паралел, решили британците, трябва да бъде администрирана от Египет, тъй като тя е била дом на номадското племе Абабда, което имало по-силни връзки с Египет, отколкото със Судан. Така се създала областта Бир Тауил.

Междувременно много по-голямата територия, наречена Халаиб, разположен на север от 22-ия паралел в непосредствена близост до Червено море, била предадена на суданците, тъй като това била родината на хората от племето Бежа, които били културно по-близки до Судан.

Това по никакъв начин не създавало проблеми, докато Судан не получава независимост през 1956 г.

Новото суданско правителство обяви националните си граници като тези, предвидени във второто обявяване, което прави триъгълника Халаиб част от Судан. От друга страна, Египет твърди, че това трябва да бъде временна административна юрисдикция и че суверенитетът е бил установен в договора от 1899 г., който определя границата на 22-ия паралел. Това според египтяните прави триъгълника на Халаиб египетска територия.

Докато граничните конфликти са изключително често срещани, това, което прави този конкретен конфликт уникален не е битката около самия триъгълник на Халаиб, а по-скоро въздействието, което е имало върху по-малкия участък земя на юг от 22-ия паралел, областта известна като Бир Тауил. Нито Египет, нито Судан искат да отстояват някакъв суверенитет над Бир Тауил, защото това би означавало да се откажат от претенциите си към триъгълника Халаиб. На египетските карти Бир Тауил е показан като район принадлежащ на Судан, а на суданските карти се появява като част от Египет. На практика се смята, че Бир Тауил не принадлежи на никого – ничия земя.

Няколко души са се опитали да претендират за правото на управление над Бир Тауил, като Дмитрий Жихарев и неговия приятел Михаил Ронкаинен, който е видян в района, забивайки руския флаг над Бир Тауил през 2014 година.

Общатата площ на територията е 2060 км². В северната ѝ част е разположена планината Джабал Тауил, с надморска височина 459 метра; в източната – Джабал Хазар аз-Зарка (662 метра), а в южната – сухото речно корито Уади Тауил. Територията няма постоянно население.