Palatka.bg

Защо самолетите летят на височина от около 10 000 метра?

Над 42 хиляди полета се осъществяват само в рамките на един само на територията на САЩ. Повече от 5000 самолета са всеки един момент във въздуха. Въздушният транспорт става все по-популярен и разпространен, а с това се увеличават и трудностите за неговото следене, контрол и превенция против сблъсъци. Много хора си мислят, че всички самолети летят постоянно на почти една и съща височина. Това обаче въобще не е така.

Оказва се, че има специфична надморска височина, в която самолети трябва да останат докато летят, поради няколко фактора като типа въздухоплавателно средство, разстоянието до неговата дестинация, вида двигател, силата на ветровете и теглото на самолета, разказва списание Time.

Една от причините самолетите да се извисяват над облаците е за да могат да летят бързо. Колкото по-високо отива самолета, толкова по-малко плътен и въздуха и толкова по-малко съпротивление в атмосферата, което прави разхода на енергия много по-ефикасен. Затова и повечето пътнически и търговски самолети обикновено летят на около 9-11.5 километра надморска височина. Най-често тази височина се достига само за около 10 минути след като самолета е излетял.

Защо?

Всъщност – самолетите могат да летят много по-високо от тази надморска височина, но това може да представлява проблеми с безопасността. По-голямата височина означава, че ще отнеме повече време, за да се върне самолета на безопасна надморска височина в случай на авария, когато е нужна бърза декомпресия. Също така не е ефикасното да се лети твърде нависоко, що се отнася до горивото.

Пилотите също се въздържат от летене на на по-високи височини, поради потенциални рискове за здравето като хипоксия, болест, която се повява когато тъканите не получават достатъчно кислород. Тази липса на може да възникне при по-високи височини, дължащи се на понижаването на налягането на кислорода.

Друга причина, поради която самолети не летят по-високо, се дължи на теглото на самолета – колкото повече тежи той, толкова повече гориво отнема да изкачи определена надморска височина. Не бива да се пренебрегва и фактора вятър. Когато самолетите летят в посока на вятъра – това ги прави по-бързи и по-икономични. Затова когато вятъра и полета са в една посока – самолетите летят по-ниско, за да хванат тази естествена сила. Когато обаче вятъра духа срещу самолета – той набира по-голяма височина, за да избяга съпротивителната сила.