Palatka.bg

Хотелът в Южна Корея, който ще накара да се чувствате сякаш сте в затвора

Заглавието звучи откачено, нали? Да, обаче е буквално! В Южна Корея успяха да защитят тезата, че в тази част на Азия е различна планета и създадоха специален хотел, който силно наподобява затвор. Неговата цел е да разтоварва стреса, разказва BBC.

В страна, в която работни седмици с продължителност около 100 часа без почивен ден са нещо обичайно, търсенето на необичайни методи за справяне със стреса е нещо очаквано. Затворът хотел е създаден от адвоката Куон Йонг-сук, чийто приятел един ден му казал, че би се затворил в килия, само и  само да спре да се занимава с бюрократщина. Именно така на Куон му дошла идеята.

През 2013-та бившият адвокат отворил врати на едно много рисково начинание – хотела затвор. Той се намира в провинцията извън столицата Сеул и това, което предлага на гостите, е те да бъдат затворени за минимум два дни в килия в рамките на 20 часа на ден. Вътре те нямат достъп до нищо – телефони, интернет, телевизия или каквито и да е друго от примките на съвременния свят. Килиите са с големина 5 квадратни метра и съдържат единствено койка и тоалетна, понякога дори на „гостите“, задължително облечени в тъмно сини затворнически дрехи, се налага да спят на гол под.

Да си платиш за затвора

Цената на цялото това удоволствие е около 600 долара за едноседмичен престой. В 28 идентични клетки има прозорец, отопляеми дървени подове, малка маса с дневник, комплект за чай и паник бутон. Това, което правят хората тук не е да бъдат на някаква странна атракция. Всъщност – те прекарват времето си в сън, медитация, размисли и четене. Тяхната цел е да се изолират за малко от свръхнатоварващия и изтощаващ съвременен свят.

И проекта се казва успешен – все повече и повече стават южнокорейците, които искат да опитат това на пръв поглед ексцентрично удоволствие, което обаче, според много хора, се оказва същинска наслада.