Palatka.bg

Огромните и луксозни хотели в центъра на Исляма – Мека, Саудитска Арабия

Поредният огромен нов свръхлуксозен хотел се издига в свещения за всички мюсюлмани град Мека, намиращ се в Саудитска Арабия. След завършването на строителни работи хотелът ще има 10 000 стаи с площ над 1,4 милиона квадратни метра и 70 ресторанта, обслужващи най-богатите поклонници от Персийския залив и целия свят.

Приличащ на традиционна крепост, хотел Абрадж Кудай се състои от пръстен от 12 кули, извисяващи своите 45 етажа в небето. Върху централната си кула ще бъде построен и един от най-големите куполи в света. Около този купол ще има пет площадки за кацане на хеликоптери. Най-големият хотел в света ще разполага със собствена автобусна гара, заведения за хранене и търговски център на по-ниските етажи, както и луксозна и богато украсена бална зала, разположена в купола. Интериорът, както може да се очаква и да се досетите, ще бъде много, много пищен.

Разположен само на 2 километра от Великата джамия в Мека, Абрадж Кудай е поредният опит на страната от Персийския залив да превърне Мека в град, който наподобява повече на Манхатън, отколкото на религиозен център

През последните няколко години градът премина през огромно разширение по размер, население и щаба на инфраструктурните проекти, както и се превърна в дом на огромни сгради като Абрадж Ал Баит – мега комплекс, състоящ се от седем небостъргача с изглед към Кааба – световноизвестният черен куб в центъра на най-голямата джамия в света, около която мюсюлманите обикалят по време на Хадж – най-великото пътуване в живота на един мюсюлманин. Един от хотелите в този мастодонтски комплекс е хотелът Makkah Royal Clock Tower, който е и третата най-висока сграда в света и петата най-висока свободна структура в света. Тази кула може да се похвали и с най-големия часовник в света. През нощта светещият часовник на кулата може да бъде видян от 30 км.

Подобно на скандали и дискусии около инфраструктурните проекти в България, които смятаме за само наш проблем, така и изграждането на Абрадж Ал Баит предизвика доста противоречиви позиции, дискусии и полярни мнения. Един от най-големите спорове предизвика решението на инвеститорите да унищожат историческа крепост от Османската епоха от 18-ти век, като заедно с това изравняват малък хълм, на който се намираше самата крепост. Естественото причината беше, че крепостта пречи на проекта да разгърне пълния си потенциал. Унищожената крепост Аджад е била построена през 1780 г., когато Османската империя все още владее територията на днешна Саудитска Арабия. Крепостта е била построена, за да се предпази Кааба от бандити, нападения и  нашественици.

Ирфан Ал-Алауи, директор на базираната в Обединеното кралство Фондация за ислямско наследство, се опитва (обикновено с променлив и малък успех) да се бори за защитата на малкото културно, архитектурно и историческо наследство, което е все още запазено в свещените градове на Саудитска Арабия.

„Всичко е унищожено, за да се направи път за непрекъснатия поход на луксозни хотели, които унищожават святостта на мястото и на практика не позволяват на обикновените поклонници да посетят свещеното за мюсюлманите място, тъй като цените са ужасяващи“ – разказва Ал-Алауи пред английския вестник The Guardian.

Унищожаването ценните артефакти и археологически обекти, свързани с ранното развитие на Ислям, е огромен проблем от векове насам

Причината за тази разрушения е убеждението на следващите уахабизма, че идолопоклонството е грешно. В Мека и Медина са разрушени самите структури, свързани с пророка и неговото семейство, като гробници, мавзолеи, джамии и домове. Къщата на Хадиджа бинт Хувайлид (първата съпруга на пророка Мухаммад, както и негова единствена съпруга, до смъртта си. Известна е на мюсюлманите като „Ал Кубра“ („Великата“) и Ал Тахира („чистата“). Дванадесетте съпруги на Мухаммад получават титлата Ум ал-Муаминун („майка на правоверните“), но Хадиджа заема уникална позиция като майка на самия ислям ) е разрушена, за да се построи уж библиотека, според Уикипедия, но всъщност на мястото са се появили обществени тоалетни, според „Гардиън“.

Където някога е била къщата на първия халиф на исляма Абу Бакр днес се извисява хотел от веригата Хилтън. Дори къщата, в която е роден и живял самият Мохамед, днес е в руини. Къщата, в която е живял в Медина, и първото ислямско училище, където е преподавал Пророкът, са изравнени на земята. Списъкът на престъпленията в областта на културното и историческото наследство е дълъг.

„Те превръщат светилището в машина, в град, който няма идентичност, няма наследство, няма култура и няма естествена среда. Те ни отнемат дори планините“ – казва Сами Ангауи, архитект и основател на намиращия се в Джеда (град в Саудитска Арабия) изследователски център Хадж, който е прекарал последните три десетилетия в проучване и документиране на историческите сгради в Мека и Медина.

Религиозните поклонници съставляват по-голямата част от туристите в Саудитска Арабия, особено в Мека, където не-мюсюлманите нямат право да влизат

По време на годишния хадж, Мека посреща над три милиона поклонници, но през останалата част от годината повече от 20 милиона души посещават града, който се е превърнал в популярно място за сватби и конференции. За да се приспособи към нарастващия приток на туристи, саудитските власти смятат, че е необходимо да се разрушат големи площи от предишни жилищни квартали, както и исторически обекти, за да се направи път за инфраструктура, свързана с туристическият дом, т.е. най-често – хотели.

В град Мина, на 8 км от Мека, саудитското правителство е поставило над 100 000 климатизирани палатки, където да се настанят поклонниците. Въпреки че настаняването им е временно, палатките са постоянни.

Друг внушителен строителен проект в Мека е Джабал Омар, състоящ се от 40 жилищни кули, в които ще бъдат настанени 160 000 ислямски поклонници, които ще имат възможност да се възползват от молитвен район за 200 000 поклонници. Самата Голяма джамия в Мека претърпява множество промени, които струваха на държавата повече от 50 милиарда долара. Благодарение на тази инвестиция джамията удвои капацитета на молитвените си пространства- от 3 милиона души до почти 7 милиона след ремонтите. За да се освободи място за гигантския проект, огромна част от стария град беше буквално изравнен със земята. Жителите са били изгонени с предизвестие от една седмица и много от тях все още не са компенсирани.

Сега тези хора живеят в бедняшки квартали на границата на града, без подходяща условия за живот

Местните жители, които са живели тук от поколения насам, са принудени да направят път за тези мраморни замъци в небето.

Най-очакваният проект е бъдещият символ на Саудитска Арабия- кулата Джеда, известна още като Кулата на кралството, в пристанищния град Джеда, която се очаква да бъде висока точно един километър, в който ще се поберат 250 етажа. Това ще бъде най-високата сграда в света, задминаваща категорично 828-метровата Бурдж Калифа в Дубай.