Palatka.bg

За първи път от 100 години в Африка беше заснет черен леопард

Филмът „Черната пантера“ беше толкова успешен хит, че това наименование беше навсякъде през последните години – но забелязването на едно от животните, на което известният супергерой е кръстен, в африканската пустиня е далеч, далеч по-рядко явление, разказва BBC. Фотографът  Уил Бърърд-Лукас, който снима дивата природа на различни места по света успява да го управлява – и дори се твърди, че това е първият път, в който някой е успял да улови на видео този изключителен, почти митичен, вид леопард в Африка за последните 100 години.

Съществуват много малко изображения на тези иконични, потайни същества

Фотографът чул, че местните разказват за черна пантера – което е известен термин за черен леопард или черен ягуар и веднага се насочва към Laikipia Wilderness Camp в Кения. Следвайки следите на леопарда през храсталака с водач на име Стив, Уил се установява на място, където смята, че е подходящо да постави своите фотокапани, чрез които разчита да се превърне в първия човек, който от век насам заснема черен леопард.

„Свикнал съм да поставя фотокапани и всъщност често не постигам нищо, защото това е толкова относително нещо – не знаете дали животното, което се опитвате да заснеме, всъщност изобщо ще се движи в района или по пътеката, на която сте поставили камерата.“
Двамата изследователи дори не били сигурни дали следите, които следват, всъщност са на черен или съвсем обикновен леопард.

„Никога не се надявам кой знае колко, а след първите няколко нощи на успех, в които не бях заснел нито черен, нито нормален леопард, започнах да мисля, че ще бъда щастлив, ако получа снимка на леопард, за черен не можеше и да става дума.“
 
На четвъртата нощ обаче късметът спохожда фотографа

„Не мисля, че веднага успях да осъзная, че онова, което бях успях да постигна, беше толкова необичайно. Обикновено на тези снимки на фотоапаратите с помощта на светкавицата много ясно виждате животното. Но тъй като животното потъваше с черната нощ толкова добре, беше трудно веднага да преценя какво съм заснел. Единствено виждах как тези очи се взираха в снимката.“

Черният леопард, който Уил е успял да заснеме е мъжки екземпляр и се базирайки се на неговия размер, учените смятат, че индивидът е на около две години.

„Винаги сме чували за черните леопарди, живеещи в този регион, но историите не бяха доказани на висококачествени кадри, които биха могли да потвърдят съществуването им“, казва доктор Никлъс Пилфолд, водещ изследовател в програма за опазване на леопардите в окръг Лаикипа.

„Това са първите потвърдени снимки на черен леопард в Африка от почти 100 години насам, а този регион е единственото известно място в цяла Африка, в което се смята, че живеят черни леопарди.“

Доктор Пилфолд и неговият екип казват, че „потвърденото“ в контекста на тяхната работа означава, че изображението е ясно и достатъчно подробно, за да е възможно да се види и анализирани характерната шарка на леопарда.

Кенийският вестник Daily Nation снима подобно животно през 2013 г., въпреки че доктор Никлъс Пилфолд твърди, че леопардът, който те са заснели не е бил див, а е бил донесен в Кения от Америка като малък.

Уил е оставил камерите си в парка в Кения и се върнал обратно след няколко седмици, за да види какво още са успели да заснемат, но времето за получаване на нови фотографии изтича.

„Животното е в тази възраст е, в която обикновено бива изтласкан от своята територия от по-голям и по-силен мъжки индивид и тръгва да намери собствената си територия – така че е в момента се намираме в състезание с времето, за да получи повече снимки.“

Терминът, който обяснява защо тези леопарди са черни, се нарича меланизъм и на практика е същата причина, поради която домашната котка черна, всъщност всеки друг вид котка

Феноменът е подобен на албинизма, но действа в обратната посока. Независимо причината не можем да отречем, че животното е изключително красиво и само и могъл да ни радва фактът, че дори 100 години по-късно, човечеството отново имаше шанса да го зърне – за радост, може би, само на видео.

Снимки: Will Burrard-Lucas