Palatka.bg

Тилафуши – островът-сметище на Малдивите

Какво би могъл да направи един остров, за който всяка педя земя е от изключително значение, за да се отърве от стотици тонове боклук, генерирани всеки ден от пристигащите близо един милион туристи годишно и близо четиристотин хиляди постоянни жители? За съжаление, тази статия не е за някое креативно и природосъобразно решение, а за очевидния, но за съжаление, изключително тъжен метод – изхвърлянето на боклука на друг остров. Това е решението, което взема Тилафуши.

Зашеметяващите тропически острови на Малдивите, намиращи се югозападно от Индия, са известни със своите изключителни пясъчни плажове и тюркоазени води. Но много малко от нас са наясно с мръсната страна на масовия туризъм, унищожаващ същите тези спиращи дъха гледки, заради които пристигат туристите. Само на няколко километра западно от Мале – столицата на Малдивите, и един от най-гъсто населените острови на земята, се намира остров Тилафуши, който се  епревърнало в огромно и тъжно сметище. Да, островът се е превърнал, защото Тилафуши не винаги е бил заринат в боклук. Всъщност Тилафуши дори не бил остров.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Преди 25 години, Тилафуши бил девствена лагуна – красива, нежна, крехка

През декември 1991 г. било взето решение за възстановяване на лагуната като депо за разрешаване на нарастващия проблем с отпадъците, произвеждани от туристическата индустрия. Само след един месец боклукът започнал да пристига. В пясъка било изкопани огромни ями, а отпадъците, получени от Мале и други населени острови на Малдивите, било закопавани в ямите, които бяха покрити със слой от строителни отпадъци и след това равномерно изравнени с бял пясък.

Thilafushi Kuni Gondu - God's dirty little secret

Тъй като земята на Тилафуши започнала да се увеличава, правителството решило да отдава земя на различни индустрии, свързани  производство на лодки, опаковане, бутилиране на метан и др. Били построени различни големи складове. Днес има повече от три дузини фабрики в Тилафуши, джамия и къщи за около 150-те мигранти от Бангладеш, които пресяват 330-те тона отпадъци, които пристигат на острова всеки ден. Боклукът, който пристига е толкова много, че островът се разраства с един квадратен метър всеки ден.

Thilafushi Kuni Gondu - God's dirty little secret

Част от отпадъците сега се носят в океана и достигат красивите плажове на Мале, замърсявайки много от местата за гмуркане в региона. Еколозите също обвиняват нетърпеливите лодкари, които изхвърлят отпадъците си директно в лагуната, защото правилното разтоварване може да отнеме до седем часа.

10530014

Отпадъците в района се превръщат в толкова сериозен проблем, че правителството решава да забрани изхвърлянето на отпадъци на острова през 2011 г. Сега част от отпадъците се изнасят в Индия, за да бъдат рециклирани, но, за съжаление, има множество сигнали и данни, че на остров Тилафуши продължават да пристигат стотици килограми боклук всеки ден.

10530020