Palatka.bg

Гангстерското гробище в Екатеринбург, Русия

Широкореченското гробище, разположено в югозападните покрайнини на Екатеринбург, в Русия, е последния дом на много известни местни жители, включително народни артисти, учени и герои от Втората световна война. Техните гробове са украсени с необичайни погребални скулптури, включително релефи, надгробни камъни и лазерни гравюри на починалите.

В един конкретен участък от гробището обаче, под малка борова гора, ще намерите някои от най-сложните, скъпи и впечатляващи надгробни паметници. Огромни гранитни надгробни плочи с огромни фотореалистични резби, изобразяващи закалени мъже в скъпи костюми и кожени якета, със златни вериги и татуировки, държащи цигара или ключове за мерцедес в ръцете си. Често самите автомобили са гравирани на заден план, а понякога върху надгробните плочи са изобразени и приятелките на починалите, което пък често са още живи. Тези екстравагантни гробници принадлежат на гангстери, които са починали след престрелки или отравяне по време на гангстерските войни на бурните 90-те години в Русия. Години, които изключително много напомнят сценария, по който премина България през последното десетилетие на миналия век.

След разпадането на Съветския съюз през 90-те години и бързия преход към свободна пазарна икономика целият съветски блок и в частност Русия изпаднаха в анархия, което доведе до рязкото нарастване на организираната престъпност. Борбата за власт между различни фракции в Русия се изразяваше в множество показни убийствата, вземането на заложници и безброй други престъпления.

Джеймс Рут обяснява трудния преход на Русия към демокрацията и възхода на мафията:

Много от възможностите за растеж на организираната престъпност в Русия след 1991 г. могат да се отдадат единствено на слабата правителствена организация по отношение на прехода към пазарна икономика. В този период правителството не успя да направи структурни промени в политиките по отношение на прозрачността, отчетността и правата на акционерите, оставяйки неясна граница между законно и незаконно. Липсата на прозрачност в бизнес операциите позволи на организираната престъпност да се разрасне и да не се плаши, че криминалните им действия ще бъде обект на съдебно преследване.

Град Екатеринбург се превърна в център на криминални войни, благодарение на местна организирана престъпна група наречена Уралмаш – кръстена на район около завода за тежки машини Уралмаш. Създадена в края на 80-те години, групата консолидира контрола върху няколко предприятия в града по време на прехода, включително известната фабрика Уралмаш. Печалбите, получени от рекет, продължили да бъдат реинвестирани в редица легитимни предприятия, разширявайки влиянието на групата.

През 90-те години групата от Уралмаш изпада в криза, заради вътрешни конфликти и се сблъсъци с конкурентната Централна банда

В този период и двете фракции дават толкова много жертви, че много членове на Уралмаш се озовават в гробове – най-вече в Широкореченското гробище. Техните надгробни камъни са украсени по най-екстравагантен начин, представящи изображения на погребаните облечени в класическата гангстерска мода от 90-те години. Някои от надгробните плочи показват не само имената, но и прякорите и техните специфични умения. Могат да бъдат открити много примери като „експерт по хвърляне на нож“, „притежаващ смъртоносни умения за борба с юмруци“ и много други умения, целящи да покажат изключителните умения на починалия в различни сфери.

Подобно на ситуацията в България, така и в Русия до края на десетилетието тези организирани престъпни групи постепенно изчезват или по-скоро се преформатират

Много от оцелелите лидери на мафията успяват да легитимират успешно своя бизнес, превръщайки го в напълно легален след като изпират парите се през различни компании. Някои от местните престъпни лидери дори сформират политически партии, желаейки да подсигурят влиянието си и за в бъдеще, превръщайки се в част от политическия процес на местно ниво, гарантирайки си, че ще бъдат приемани „правилните“ закони, с които да бъдат осигурени щедрите парични потоци на държавните инвестиции. Тези бивши членове на престъпни банди вече притежават търговски центрове, хотели и барове Екатеринбург. Някои обаче все още се занимават с престъпна дейност и рекет, но далеч по-разпространен е моделът на олигарсите, които не виждат смисъл да рискуват живота и състоянието си в директни гангстерски войни при положение, че е далеч по-лесно, евтино и удобно за тях да сложат ръка върху политическия процес и фигури на местно ниво. Според международна оценка, 30% от руската икономика все още е в ръцете на гангстери и организирани престъпни групировки.

Всички снимки са собственост единствено и само на Denis Tarasov/The Guardian