Palatka.bg

Токсичният призрачен град Пичър в САЩ

Североизточният ъгъл на американския щат Оклахома някога е бил най-продуктивният район за добив на олово и цинк в света. Огромните залежи на тези метали са открити около град Пичър през 1914 г. – точно навреме за все по-бързо повишаващите се нужди за боеприпаси, създадени, вследствие на подготовката на САЩ за включване в Първата световна война. Почти моментално след откриването на залежите са открити стотици мини, а хиляди хора са привлечени за работа под земята, наети от Picher Lead Company.

Град Пичър, заедно с близките градове Кардън и Трийси в Канзас, преживяват пълна промяна само за една нощ

В пика на своето развитие, мелниците на Пичър преработвали почти 5 000 тона сурова руда на ден. Те смачквали рудата на фини зърна и ги разтопявали в гигантска топилна пещ, за да филтрират примесите. Само една малка част от разтопената руда вдоила компанията до истински ценни минерали. Безполезният остатък, замърсен с токсични метали, просто се струпвал извън мините, докато не се създал 7 000-акров хребет, съдържащ 70 милиона тона хвост, и 36 милиона тона пясък и утайка. Този дребнозърнест минен хвост, известен като чат, започнал да се разпилява от вятъра из целия град, бивайки непрестанно вдишван от хората в района. Когато валяло, опасните химикали попадали във водопроводната система на града, а оттам – в живота на обикновените домакинства.

През 80-те години на миналия век правителството дало начало на операция по почистване  на района, за да може град Пичър да бъде отново годен за живеене, но дори в средата на 90-те години близо две трети от децата на Пичър все още страдали от отравяне с олово. През 2006 г. Инженерният корпус на армията открива, че градът е силно подкопан от масивни кухини, които могат да се срутят във всеки момент. Въз основа на този доклад правителството даде окончателната си присъда: всички жители на Пичър трябвало да бъдат евакуирани, а градът – изоставен.

Downtown

Последният удар над града настъпил през 2008 г., когато торнадо разкъсва града, убивайки осем души и причинявайки големи щети. Възстановяването на Пичър  вече не било поставяно като възможно решение за проблемите на района. Единствената опция била той да бъде изоставен. Вероятно – завинаги.

Warning

Superfund Site

The Last Place

picher-27