Palatka.bg

Огромната риба луна, която достига теглото на носорог

Океанската риба луна е една от най-тежките в света, като размерите ѝ достигат до четири метра.

Рибата луна с латинско име mola mola е толкова голяма, че е почти невъзможно да бъде отглеждана в плен. Едва шепа аквариуми по света могат да си позволят привилегията чудноватото създание да плува в огражденията им. Причина за това е скоростта, с която mola mola увеличава теглото си. Риба от вида в аквариума на Монтерей, Калифорния успява да наддаде с 363 кг само за 14 месеца, което довежда до извеждането на гиганта с хеликоптер и връщането му в залива.

Въпреки факта, че рибата луна може да достигне тегло до 2268 кг, тя е плоска като палачинка

Животното наподобява прекършена рибена глава с перки по страните си, неловко проправяйки си път през водата. Интересно е и изражението на постоянно объркване и изненада, към което това морско създание се придържа. Но то не е нещо, което рибата луна може да контролира. Във вътрешността на устите на рибите луна зъбите се сливат във формация, наподобяваща клюн на папагал. Слоят от зъби на океанската риба е толкова плътен, че тя никога не успява да затвори устата си.

Малко животни са достатъчно големи, за да се осмелят да се хранят с нея, но съществува друг фактор, който застрашава хабитата ѝ. Mola mola тенденциозно се придвижва бавно през океанските ширини и предпочита повърхността, на която може да се „излежава” и да лови слънчеви лъчи. Проблемът с това е, че при наближаването на лодки рибите луна предпочитат да останат неподвижни, което често довежда до кончината им.

Като изключим това, че могат да се окажат пречка за преминаващите плавателни съдове, с което да застрашат и безопасността на екипажа, рибите луна не представляват заплаха за хората. Типична за тях храна са медузите, зоопланктонът и водораслите. Колкото и странен да е видът им, те все пак са особено красиви. Макар че са габаритни същества могат да осъществяват скокове до три метра над водата.

Застрашена ли е?

Тъй като медузите често спадат към основното хранена на рибата луна, а пластмасовите торбички лесно могат да се сбъркат с такива, замърсяването определено е проблем за нея. Рибата луна има навика да попада в мрежите на рибари, които преследват риба-меч и се счита за деликатес в Япония и Тайван.

Автор Наталия Тотева