Palatka.bg

Будистка кухня: най-доброто от бурятското традиционно меню

България и далечна Бурятия – имат ли нещо общо? Кирилицата. Древен монголоиден народ в Сибир, населяващ бреговете на река Селенга недалеч от езерото Байкал, бурятите съжителстват с руския народ, но са наследници на монголската култура и поклоници на бог Тенгри. Те са едни от малкото съвременници, практикуващи едновременно шаманистки и будистки традиции, възприети от тибетското течение ламаизъм и канона на Лунния календар.

Ежедневието на бурятите е построено от следване на различни ритуали и обреди. Например както при българите връзването на мартеници на дърветата, при бурятите също съществува ритуал за окичване на клоните с разноцветни лентички за привличане на здраве, обновление и най-вече за прогонване на зли духове.

Номади като бурятите са усвоили до съвършенство приготвянето на храната в прост суров и полусуров вид, което им е помогнало да се приспособят към температурите до минус 40 градуса през зимата. Говеждото и конското са предпочитаните меса през студените месеци, а през лятото менюто включва повече риба и овче месо. Без млякото бурятската трапеза е немислима: традиционното сирене хурууд, зреещо в традиционни селски съдове, млечните напитки кумис и курунга са задължителна част от цялата гама на вкусови и естетически усещания.

Ето най-популярните и обичани традиционни блюда в Бурятия:

Урме (пяна от мляко)

Не, не е омлет. Наричат го „свещена храна, завещана от  предците“. Този фин млечен десерт се готви при продължителното кипене на прясно мляко. След получаването ѝ, пяната се замразява или изсушава и дори може да бъде нарязвана. Поднася се без добавена захар, за да се усети цялата плътност на млечно-маслена текстура на десерта.

Саламат

Сметана и брашно в кремообразен вид. От една страна бурятите считат саламата за супа в млечен сос, но от друга – може да се сервира като самостоятелно ястие или намазано на филийка черен хляб. Заради високата си калоричност е особено подходящо да се консумира в най-студеното време на годината и винаги е част от празничната трапеза на бурятската Нова година Сагаалган.

 Бухльор

Традиционна супа от варено овнешко, картофи и домашно приготвени дълги макарони. Въпреки че е доста просто ястие, това една от любимите горещи супи на бурятите. Не забравяйте черния пипер.

Хушуур  (кифличка с месо)

Мляно месо с малко вода, загърнато в тесто, което се пържи до златисто. С убождане с клечка за зъби се проверява дали е готово – от вътрешността на тази пържена кифличка трябва да изтече гъст и питателен сос от месо.

Бурятски плов (ориз с месо)

Гордостта и украшението на бурятската празнична маса. Добрият плов изисква да бъде приготвен по специален начин, за да може месото да се сдобие с мек и нежен вкус, а оризът да остане леко хрупкав. Тайната се състои в редуването на месото, ориза, чесъна, лука и мазнината, без да се смесват. И разбира се – пикантни подравки за остър и наситен аромат.

Боови

Аналог на познатите бухтички, поръсени с пудра захар. Друг популярен начин на приготвяне е намазването им с глазура от сметана или сладко, след което се запичат във фурна.

Арбин с черен дроб

Конска мас и суров конски дроб? Има ли по-затаяваща дъха комбинация за колбас във вид на роло? При консумацията на този ордьовър съставките задължително са в замразен вид, но не вледенен до дълбока степен, за да може да се дъвче без опасност за опадане на зъбите. Всеки резен се поръсва с щипка сол и бързо се хапва, за да се се усети насладата от разтапящия се в устата черен дроб.

Хошхоног

Типичен бурятски колбас, нещо като познатата ни кървавица, но приготвене чрез варене в подсолена вода без други подправки.

Буузи (или още поози)

И така – най-популярното и емблематично бурятско ястие.     Приготвя се на пара от конско, говеждо или овче месо, завито в тесто под формата на малка юрта. Важно условие е каймата да бъде сочна, за да се получат вкусни буузите. Уважаеми вегетарианци и вегани, бурятите – тези потомци на древни скотовъдци – няма да ви пуснат да си тръгнете преди да сте опитали традиционните сочни буузи по специален начин – задължително най-напред чрез изсмукване на бульона от вътрешността на малката тестена юртичка.

В случай, че сте премръзнали от тези някакви си минус 32 градуса навън, вземете и чаша подсолен зелен чай с мляко и масло. Един съвет – сърбайте шумно.

Да ви е сладко или както казват бурятите… Амтатайгаар хоолоройт!

Снимки https://vk.com/buryatrecipes

Автор Мария Николова