Palatka.bg

Цукиджи в Токио – най-големият пазар за риба в света

В центъра на японската столица Токио, затворен между река Сумида и търговския район Гинца, се намира един пазарът Цукиджи  – тук може да откриете плодове, зеленчуци, цветя и месо, но това, което превръща Цукиджи в уникален по рода си пазар е огромното количество риба и морски дарове, които се продават тук. Около 2000 метрични тона морски дарове преминават през пазара всеки ден. Това е най-големият пазар за риба и морски дарове в света, който също така е и един от най-големите пазари за храна в целия свят.

Първият рибен пазар в Токио, наречен Уогаши, е бил създаден на брега на река Нихонбаши през 16-ти век като място за продажба на остатъци от риба, които не са били купени в замъка Едо – кралската резиденция на шогуна. По това време Токио е известен с предишното си име – Едо. С нарастването на града Угоши се разраства и се превръща в мащабен пазар на едро, на който идват да търгуват и пазаруват множество хора от целия регион.

След голямото земетресение Канто през 1923 г., опустошило голяма част от централните райони на Токио, включително рибния пазар Нихонбаши, пазарът е преместен в квартал Цукиджи

Пазарът започва дейността си през 1935 г. и почти моментално се превръща в една от най-популярните туристически дестинации в града, на която се радват милиони туристи и до днес. Най-известният елемент от пазара е аукционът на риба тон, където конкуренцията може да доведе до повишаване на цените на няколко хиляди долара за една риба. През 2013 г. 22 килограма бяха продадени за невероятните 1,76 милиона долара.

След огромното и унищожително земетресение архитекти и инженери от Архитектурния отдел на Токио са изпратени в Европа и Съединените Щати, за да направят изследвания как да бъде построен новият пазар. Въпреки това, поради големия размер на пазара и броя на продадените артикули, те били принудени да измислят свой собствен уникален дизайн. Квадратно-кръглата форма позволява по-лесен достъп и управление на товарните влакове, а стоманената конструкция по-горе позволява широко, непрекъснато пространство, свободно от колони и подразделения. Преместването на пазара е било един от най-големите проекти, свързани с реконструкцията на Токио след земетресението, отнемайки повече от шест години с участието на 419 500 работници.

Търгът се провежда на вътрешния пазар, където работят само лицензирани търговци на едро

Посетителите започват да се подреждат в 3 сутринта, за да бъдат един от малкото щастливци, на които е разрешено да гледат търга, който се провежда всеки ден. „Външният пазар“ е отворен за всички и е смесица от магазини за търговия на едро и дребно, които продават японски кухненски инструменти, консумативи за ресторанти, хранителни стоки и морски дарове, както и много ресторанти.

Търгът започва около 5:30 ч. и приключва в 10:00 ч. След като рибата е закупена, тя се нарязва и приготвя за продажба на дребно в един от многото магазини на пазара. За големи риби като риба тон, това е сложен процес. Замразената риба тон и риба меч често се нарязват с големи лентови триони, а прясната риба тон се нарязва с изключително дълги ножове с дължина над един метър.

На рибния пазар Цукиджи се обработват над 400 различни вида морски дарове – от евтини водорасли до най-скъпия хайвер и от малки сардини до 300 кг риба тон и дори видове кит, заради което Япония търпи непрестанни критики от международната общност. Всяка година тук се продават около 700 000 тона морски дарове на стойност 5,9 милиарда долара.

Рибният пазар Цукиджи заема изключително ценно и скъпо пространство в непосредствена близост до центъра на града

Бившият губернатор на Токио Шинтаро Ишихара многократно призоваваше за преместване на пазара в района Тойосу, Кото. Дългоочакваното преместване на новия пазар Toyosu (洲 市場) бе планирано да се проведе през ноември 2016 г., като подготовка за Летните олимпийски игри, на които Токио ще бъде домакин през 2020-а година, но на 31 август 2016 г. проектът беше отложен. Имаше опасения, че новото място е силно замърсено и трябва да бъде почистено.

През юни 2017 г. бяха възобновени плановете за преместване на рибния пазар, но то все пак беше забавено през юли същата година за есента на 2018 г. На 3 август 2017 г. в някои от външните сгради избухна пожар, който допълнително забави проекта.

След като новият район бе официално обявен за безопасен след операция по почистване, датата на откриване на новия пазар бе определена –  11 октомври 2018 г.  Пазарът на Цукиджи затвори на 6 октомври 2018 г., като бизнесът на едро от вътрешния пазар се премести в новия пазар Тойосу между 6 и 11 октомври. Въпреки че вътрешният пазар на Цукиджи промени локацията си така нареченият външен пазар остава, продавайки храни и други стоки.

 

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент