Palatka.bg

В Меланезия живеят единствените в света тъмнокожи хора с руси коси

Меланезия – повечето хора са чували, че тази островна група, в чийто състав влизат Нова Гвинея, Фиджи, Соломоновите острови, Вануату и още други по-малки страни. Бреговете на Меланезия, къпещи се в топлите води на Тихия океан, са дом на над половин милион меланезийци. С изключение на Африка, те са хората с най-тъмна кожа в света, но символ на тяхната уникалност са светлите им афрокъдрици. Всеки десети меланезиец е рус – нещо абсолютно нетипично за австраловидната раса, към която спадат меланезийците. Всъщност, това са единствените ни познати руси чернокожи хора.

Дълго време учените смятали, че генът на русите им коси се дължал на смесването му с този на британските, немските и австралийските колонизатори, стъпили на островите преди 100 години заради кокосовите плантации на островите. По онова време съществували и някои странни предположения. Например някои вярвали, че коренните жители се сдобивали със златни коси заради непрекъснатото излагане на силно слънце и морска вода. Други – подозирали, че хранителните вещества, съдържащи се в рибата в ежедневното меню на меланезийците била причина за изсветляването на косите им.

Съвременните изследвания обаче, показват, че именно случайните и независими едни от други мутации в човешкия ген предизвикали появата на руси коси, а това се е случвало два пъти в човешката история

Цветовата гама на косата се повлиява от взаимодействието между множество гени, но канадският специалист по генетика Шон Майлс провел изследване над повече от 1000 души и забелязал, че няма никаква разлика между русите отенъци на косите на меланезийците. Той имал подозрение, че цветът на се регулира от простата мутация на един ген, според който хората в Меланезия се раждали или брюнети, или с еднакво златни коси. Но този ген трябвало да бъде открит.

Затова Майлс се съсредоточил върху още по-детайлно изследване чрез проби от слюнка и косми от две групи: 43 руси и 42 тъмнокоси души

Оказало се, че в двете групи имало различни версии на гена TYRP1, отговарящ за пигментацията на косъма. Над 10% от меланезийците са носители на този мутиращ рецесивен ген, който може да бъде унаследен и от двамата родители, независимо от цвета на косите им. Що се отнася до появата на русия ген в човечеството, според антрополога от университета Темпъл във Филаделфия, Джонатан Фрийдлендър, някога преди около 30 хиляди години назад в историята, мутацията по-скоро е възникнала случайно у един човек. Оттогава повече не е имало подобно изменение на гена.

Автор Мария Николова