Palatka.bg

Джами Ул-Алфар Масджид – червеното архитектурно чудо на Шри Ланка

Червената джамия в Шри Ланка е едно от архитектурните чудеса на света. Поради младата си възраст, сякаш малко се знае за това историческо здание с фасада като сложна червено-бяла мозаечна картина. Джамията, носеща името Джами Ул-Алфар Масджид се намира в една от най-старите части на града Коломбо в Шри Ланка. Царствените й кули се извисяват над суматохата на забързания екзотичен град.

Носят се легенди, че основата на Червената джамия е била средище на мореплаватели, дошли от далечни земи, за да зърнат новоиздигнатия през 1909 година храм

И наистина, хипнотичният контраст на бяло и червено е толкова завладяващ – всеки един от куполите й наподобява аления плод нар – нещо различно от традиционните подобни на луковици форми на връхните части на джамиите по света.

Червената джамия, позната и под името Рату Палия, била построена в т.нар. стил индо-сарацински архитектурен стил, характерен за колониалните учреждения по времето на колониализма в Индия през XIX в. Друг храм, подобен на този е джамията Джамек в Куала Лумпур, Малайзия, също издигната в този период. Но яркият външен вид на Джами Ул-Улфар Масджид в Шри Ланка е сякаш екзотичната версия на двореца от приказката „Алиса в страната на чудесата“.

Въпреки, че мюсюлманите са не повече от 9% от населението на острова, всеки таксиместров шофьор може да стигне до Червената джамия и със затворени очи

Самите жители на Коломбо разказват, че в първите години след издигането на религиозния храм, обикновените хора били толкова поразени от величието на джамията, че не смеели да прекрачат прага й. Дори и да е един от най-младопостроените религиозни храмове на острова, ексцентричният облик на Червената джамия предизвиква вниманието не само на вярващи, но и на туристи. За щастие на жените е позволено да влизат и разглеждат архитектурния паметник, като не бива да пропускат да покриват косите, ръце и краката си с шалове или подходящи дълги дрехи.

В основите на улиците на квартала Петтах са се сгушили пазари, малки магазини и сергии и тук е мястото, познато от векове като централно търговско средище в региона. Колкото и да са погълнати от суматохата на живота в уличките на Петтах, както и преди почти сто години, минувачите не могат да не вдигнат поглед нагоре към синьото небе, разсечено от куполите на Червената джамия.