Palatka.bg

Двойката в Бразилия, която съживи цяла дъждовна гора

Себастиао Рибейро Салгадо е световноизвестен фотограф и фотожурналист от Бразилия, но малко хора знаят, че той е и ръководител на един от най-удивителните проекти за възстановяване на околната среда в цялата история на нашата планета. Заедно със съпругата си Лелия Салгадо почти е завършил възстановяването на един непрекъснат участък от Бразилска атлантическа гора( географска област, обхващаща атлантическото крайбрежие на Бразилия от Риу Гранди ду Норти на север до Риу Гранди ду Сул на юг, както и райони от вътрешността на континента, достигащи до Парагвай и аржентинската провинция Мисионес. Тази област е заета от тропични и субтропични влажни гори, тропични сухи гори, савани, полулистопадни и мангрови гори. Характеризира се с голямо биоразнообразие и ендемизъм), засаждайки милиони дървета през последните две десетилетия.

Историята на Instituto Terra, сдружение с нестопанска цел, основано от Себастиаго Салгадо и неговата съпруга, Лелия Делуиз Ваник Салгадо, започва работа през 1998 г.

Известният фотограф наскоро се бил завърнал от Руанда, където документирал ужасите войната, която придобила катастрофални размери. Гледките, на които станал свидетел по време на бруталния конфликт, го преследвали дълго след като напуснал Африка, а в един момент той дори напълно загубил вярата си в човечеството и желанието си да продължи с фотографската си работа. По това време родителите на Себастиао му предложили старата си ферма, в която той бил израснал. Салгадо решил да се възползва от възможността да се върне у дома, мислейки, че идиличният рай, който си спомнял от дете, ще му помогне да се излекува от депресията, в която бил попаднал. Когато пристигнал у дома обаче той открил, че домът му вече няма нищо общо с това, което той си спомнял.

Салгадо е израснал на ферма с площ от 1750 акра в щата Минас Жерайс, намираща се на 100 километра от атлантическото крайбрежие на Бразилия

Той ясно си спомнял, че когато е бил дете, Атлантическата гора покривала половината ферма на семейство му и половината от долината на Рио Досе и фауната, за която районът бил дом създавала безкрайна какофония от звуци. Но това определено не била гледката, която той заварил, когато се прибрал у дома в средата на 90-те години.

„Земята беше толкова болна, колкото и аз – всичко беше разрушено“, каза Себастиао Салгадо пред „Гардиън“. „Само около 0,5% от земята е била покрита с дървета.“

Подобно на много други фермери в Бразилия, бащата на Салгадо започнал да изсича гората, продавайки я и засаждайки африкански треви, за да храни говедата саи. Не било нужно много време преди голяма част от долината на Рио Досе да се превърне от истински рай на биологичното разнообразие в пустиня, в която всички животни, които са живеели тук в продължение на много години, били обречени на смърт. Себастиао и Лелия обаче решили, че всичко не е загубено и че гората, която някога е била там, може да бъде възстановена.

„Тогава жена ми имаше страхотна идея да засадим тази гора отново“ – спомня си бразилският фотограф

„И когато започнахме да го правим, тогава всички насекоми и птици и риби започнаха да връщат, а благодарение на масово възраждане на дърветата, аз също се възродих – това беше най-важният момент за мен.“

Двойката основава Instituto Terra, а през септември 1998 г. организира обиколка на фермата заедно с инженер на име Ренато де Жезус, който е изпълнил програми за презасаждане на бразилската минна компания Vale. Той им казал, че почвата е вече разрушена, но както и всяка друга част от земята, тя може да бъде възстановена. Семейство Салгадо наели две дузини работници, които започнаха ръчно да премахват инвазивните африкански треви, използвайки класически ръчни инструменти.

Себастиао осигурил дарение от 100 000 фиданки от Vale и е успял да използва международната си репутация като фотограф, за да получи финансови дарения от правителства и фондации по целия свят

Планът биле да се покрие безплодната земя с бразилски дървета и други бобови растения, които израствали бързо и умирали млади. Това трябвало да възстанови изчерпания азот от почвата и да осигури сянка и подслон на птици и насекоми. След това, след пет или десет години, земята ще може да поддържа местните дървета, които ще бъдат засадени.

„Това е сякаш отглеждащ бебе“ – казва Салгадо пред списание „Смитсониън“. „Трябва да го научиш да ходи, да говори, а след това да може и само да ходи на училище. С дърветата ситуацията е по същия начин. Трябва да ги задържите близо до себе си за известно време.“

Възстановяването на Атлантическата гора в долината на Рио Досе е истинска битка за семейството

След първото засаждане, три пети от разсадите умират още в земята. Те трябвало непрекъснато да се борят с инвазивните видове и да използват примамки за мравка, за да държат агресивните видове далеч от тези, които Себастиао и Лелия опитват да разпространят в района. Постепенно обаче упоритата им работа започнала да носи плодове. Те започнали да губят все по-малко фиданки всяка година, а до 2002 г. Instituto Terra имал собствен разсадник.

Да се възстанови една огромна вече изгубена гора не е никак евтина, особено когато имате нестопанска цел. Докато семейство Салгодо са в състояние да осигурят известни дарения от федералните и щатските власти, както и от фондации и частни компании, те често трябва да плащат от джоба си, за да запазят проекта си жив. През 2005 г., когато Insituto Terra отчаяно се нуждаел от средства, а Себастиао Салгадо продава на търг своята ценна 50-годишна камера Leica M7. Той я продава за 107 500 долара, които отиват за засаждане на над 30 000 нови дървета.

През последните 20 години Долината на река Досе претърпя огромна метаморфоза

Където някога са били безплодни хълмове, сега има 1754 акра Атлантическа гора, изпълнена с живот. Тя се състои от над четири милиона местни дървета, отгледани в разсадника на Instituto Terra. Дори рекичката, в която Себастио си играе като дете, отново се оживява, благодарение на подновената способност на почвата да абсорбира и задържа валежите. Гората може да задържи до 60% от дъжда, който пада над него, в сравнение с безплодната почва, където водата тече бързо към морето.

Резерватът Instituto Terra е много малък спрямо мащабите на Бразилия или на планетата, но е доказателство, че не е твърде късно да започнем да се опитваме да възстановим щетите, които сме причинили на околната среда. Ако една бразилска двойка е успяла да върне на практика почти мъртвите субтропични дъждовни гори за две десетилетия, помислете какво би могъл да направи целият свят, ако възприеме този проблем като приоритет.