Palatka.bg

Впечатляващата огромна статуя на Чингис хан в Монголия

За огромна част от света Чингис Хан – ужасяващият монголски владетел, завладял половината от познатия свят през 13-ти век, се свързва с неговите брутални военни тактики и разрушенията, които донася върху завладените райони, в резултат на които са загинали над четиридесет милиона души. За монголците обаче той е национален герой, фигура, която е по-голяма от живота и символ на монголската култура. Причините монголците да са на това мнение са меко казано основателни. Чингис хан основава Монголската империя, която става най-голямата сухоземна империя в историята, съживява Пътя на коприната  и обединява воюващите племена.

Genghis Khan Statue

Именно Чингис Хан е отговорен за утвърждаване на позицията на монголите на световната карта

След като Монголия, подобно на много европейски страни се отказа от комунистическото управление преди повече от 2 десетилетия, се появиха множество паметници и статуи, които отдават почти на най-великият монголски военачалник в историята на страната. Основното международно летище на Монголия, намиращо се Улан Батор е кръстено именно нарича именно Чингис Хан, учениците посещават университета Чингис Хан, а туристите могат да отседнат в хотел Чингис Хан. Лицето му може да бъде открито навсякъде. На практика е невъзможно да прекарате дори и един ден без видите образа на Чингис Хан. Той може да бъде видян на опаковките на множество ежедневни стоки – от бутилките с алкохол до бонбони, както и, разбира се, върху банкнотите на монголската валута – Тугруг.

Chinggis Khan Statue

През 2008 г. правителството решава да изгради на брега на река Туул на 54 км източно от монголската столица Уланбатор огромна статуя на великия владетел

Според легендата тук той е намерил златен камшик. Статуята е висока 40 метра и е обгърната от 250 тона блестяща неръждаема стомана. Монументът се намира на върха на комплекса от статуи на монголските ханове. Център за посетители, който сам по себе си е висок 10 метра, с 36 колони, представящи 36-те хана от Чингис до Лигдан хан. Статуята е символично посочена на изток към родното място на Чингис Хан.

Genghis Khan Equestrian Statue

В статуята посетителите могат да видят копие на легендарния златен камшик на Чингис Хан, да опитат традиционна кухня от конско месо и картофи или да играят билярд. Посетителите могат да се изкачат до изложбената зала, използвайки асансьор в задната част на коня и след това да отидат до главата на коня, преминавайки през гърдите и задната част на врата му, откъдето могат да се насладят на отлична панорамна гледка към комплекса и пейзажа отвъд.

P1150320

Статуята на Чингис Хан в момента е най-голямата статуя в света, която е изградена от фигура на човек и кон.

Chinggis Khan statue complex