Palatka.bg

Булуус – единственият леден плаж в света

Няма нищо по-хубаво от лятото – слънце, море и горещи пясъчни дюни. Е, трябва да признаем, че понякога ни се иска природата да угажда на прищявките ни. Например, ако можеше плажът да е ледено студен, докато температурата е навън е +35 градуса. Невероятно е, че такова чудо съществува  – леденият плаж в Якутия, носещ името Булуус.

Булуус е най-необичайният плаж от лед в света. Намира се в Хангалаския улус – територия в сърцето на далечен Сибир. Леденият плаж, по-точно ледник, е разположен на 100 км от град Якутск. Уникалната природна даденост привлича непрестанен поток от туристи всяко лято, когато наства силна жега сякаш на крайморски курорт по Черноморието.

По време на краткото лято температурата на въздуха в района на Република Саха достига до +35 градиуса и въпреки това, ледникът се задържа почти непокътнат. Леденият плаж, заемащ площ над 1000 хектара, лежи върху десетметров вечен слой лед, който не помръдва дори в най-силната горещина.

Наименованието на Булуус означава “ледник” на якутски език

Това малкоизвестно за останалия свят място се е образувало, благодарение на едноименното езеро, напоявано от множество водоизточници, измежду който се срещат и такива с гореща вода.

Езерото Булуус поема толкова голямо количество вода, че тя замръзва на слоеве, образуващи солидна плътност от лед. Щом дойде лятото, горещината оставя следи в леда, образувайки процепи и дори пещери, в които човек може да се разхожда в цял ръст. Глациолозите – експертите, изучаващи ледниковите образования, смятат, че същинското разстопяване на леденият плаж още не е настъпило.

Булуус е опасан от красиви иглолистни гори, придаващи още по-магнетичен чар на плажа от лед. В последните години е изграден специален железопътен маршрут, даващ възможност за туриститически наблюдения на дивата природа в околността. Спечелените пари се влагат в поддръжка на чистотата и създаване на инфрастуктура, с което се цели да се привлекат още повече посещения на необикновеното място.