Palatka.bg

Ffordd Pen Llech: Новата най-стръмна улица в света

Тиха малка крайморска общност в северозападен Уелс скоро ще се окаже затрупана от туристи, за които нито е подготвена, нито е очаквала. Съвсем наскоро световните рекорди на Гинес присъдиха титлата „най-стръмната улица в света“ на късият криволичещ път Ffordd Pen Llech в Харлех, град с 1400 жители, разположен в националния парк Сноудония. Преди това титлата се държеше от улица Балдуин в Дънедин, Нова Зеландия. Харлех e малък град в Северозападен Уелс, графство Гуинед. Разположен е на залива Тремадог Бей, който е част от залива Кардиган Бей на около 100 km югозападно от английския град Ливърпул. На около 30 km на север от Харлех е главният административен център на графството Карнарвън.

Пътят на име Ffordd Pen Llech е една от двете улици, обграждащи замъка Харлеч, другото важно място на града – замък от 13 век, разположен на върха на скала близо до Ирландско море. Пътят се спуска нагоре по скалния хребет, свързващ горния център на града с жп гарата, намираща се близо до морското равнище. Изкачването е дълго 330 метра с допълнителна надморска височина от 50 метра, което довежда средния наклон до едва 15 процента, но участъците от улицата, които подлежали на измерване са на стойност от впечатляващите 37,5 процента, или с 2,5 процента повече от улица Балдуин в Дунедин.

Улицата Ffordd Pen Llech е толкова стръмна, че е забранено да се карат превозни средства в някои части от пътя с цел безопасност

За да избегнете проблеми с превозни средства, идващи от противоположни посоки, които биха могли да се срещнат на склона и да не могат да продължат, северната половина е организира като еднопосочна улица, на която трафикът се движи само надолу.

Човекът, който е отговорен за отнемането на титлата от Нова Зеландия и пренасянето ѝ в Уелс, е местният жител Гуин Хедли, който бил убеден, че криволичещата улица Ffordd Pen Llech има далеч по-стръмен наклон от всяка друга на света.

Гуин Хедли започнал свое собствено разследване в интернет и с изненада научил, че улицата в родното му градче всъщност има по-стръмен наклон от улицата Болдуин в Дюнедин, която към онзи момент била призната за най-стръмната улица в света. Хедли се почувствал отговорен да поправи грешката в името на общността.

Признанието от „Световни рекорди на Гинес“ обаче може да има цена, която градчето ще се наложи да плати

Когато улица Балдуин в Нова Зеландия била обявена за най-стръмната улица в света, тя била затрупана от туристи, които унищожавали собствеността на местните и тъпчели из градините на хората, които живеели на улицата. Автобусни пълни с туристи пристигнали, спирали в средата на пътя, за да имат възможност всички туристи да направят снимки. Тези автобуси непрестанно блокирали достъпа до улицата и създавали дълги редици от коли. Градът трябвало да инсталира обществена тоалетна на цена от 90 000 долара, за да се справи с наплива, след като посетителите започнаха да използват съоръженията в домовете на хора, на които непрекъснато досаждали.

Градският съвет в Данедин сега проучва начините, по които градът би могъл да си върне титлата, като например продължаването на пътя за постигане на по-стръмен наклон

Друго далеч по-просто решение също се обсъжда – промяна на формулировката на самия рекорд. Местните власти анализират дали не е по-лесно, добре и смислено да се промени титлата от „Най-стръмната улица в света“ в „Най-стръмната улица в Южното полукълбо“.

New Zealand

Според мнозина експертите от „Световни рекорди на Гинес“ не е трябвало да отнемат титлата на града от Нова Зеландия. Според тях Ffordd Pen Llech не заслужава да получи това признание, тъй като е твърде малък криволичещ път, заобиколен от гъста растителност от двете си страни с липса на постоянно движение на автомобили. Не са малко мненията, които всъщност твърдят, че Ffordd Pen Llech не би трябвало изобщо да се счита за улица, а логично с това да изчезне и възможността градът да кандидатства за този рекорд. Улицата, намираща се в Балдуин от друга страна е пълнокръвна улица в средата на града, която се използвана на ежедневна база за движение, както на пешеходци, така и на автомобили.