Palatka.bg

Поразителни снимки на многолюдните вертикални гробища на Хонг Конг

Гробищата са местата, които свързваме с покой, тъга и тишина. Понякога те са толкова отдалечени от нашето ежедневие, че трудно осъзнаваме колко мащабни и дори грандиозни са те в действителност. Точно това се вижда в творческата работа на фотографа Финбар Фолън (http://finbarrfallon.com/), чиято работа с архитектурни образи е високо оценявана от Лондон чак до Сингапур. В своя фотографски проект „Dead Space“, Фолън използва чувствени архитектурни форми, за да пресъздаде духа на фотографиите. В своята колекция от дванадесет изображения, заснети търпеливо в продължение на цели пет години, фотографът увековечава т.нар. „вертикални гробища“ на Хонг Конг.

Извисяващи се над гъстонаселения азиатски мегаполис, тези необикновени гробища са вградени в планините, опасващи града

Местата за вечен покой са етажирани на множество нива, като проектът е бил започнат през 80-те години с цел да се запази повече свободно място е градската част. Това било необходимо поради недостига на площ за изграждане на гробищни паркове.

Ето защо правителството на Хонг Конг поощрява кремацията, като днес за 90% от покойниците се извършва именно този вид ритуал. Но все пак според китайските обичаи, когато някой почине, трябва да бъде погребан близо до родното си място. Затова не е учудващо, че много от семействата държат да поддържат традицията жива.

Когато Фолън се озовал за първи път на гробището в квартала Чаи Уон, той се развълнувал от мащаба, който се ширел пред очите му. В продължение на следващите пет години фотографът внимателно проучил различните гробища по време на всяко свое посещение в Хонг Конг. Колко много е изписано за построяването на Конг Конг, казва Фелън, а аз съм поразен от цялата тази пренаселеност и вертикалност – двете страни на Хонг Конг – живота и смъртта.

„Dead Space“ проектът очертава именно симетрията на планинските гробища около града, създавайки различно усещане за градския пейзаж

Използвайки телефото обективи, Фолън ясно показва как архитектурата на живите и мъртвите се слива в едно. Специалната техника на фотографа създава маниер на сблъскване на двата свята – манифест на визуален и емоционален контраст, съществуващ между тях.

В град, където цените на недвижимите имоти се намира отвъд предела на астрономическите граници, съществуването на подобни вертикални гробища показва колко сериозно е възприемана смъртта в живота на хората. През 2015 година цените за едно погребение в собствено място са достигали над HK$30000 (около 6000 български лева).

Но хората са готови да плащат пари дори за съхранението на урна до намиране на подходящо място, само за да поддържат традицията жива. По време на националните празници много от семействата се възползват от почивните дни, за да посетят своите починали близки. Едни от най-чистите, поддържани и почитани места в града, гробищата са най-скъпо струващата недвижима собственост в Хонг Конг.