Palatka.bg

Елетрическата змиорка: как успява да произведе напрежение

Тази риба, предизвикваща удивление у едни и страх у други, притежава феноменално оръжие. Тя може да поразява врага или жертвата си чрез електрически ток и дори да парализира човека или животно с подобни размери. Способност й е толкова уникална, че дълго време учените не могли да повярват. Змиорката наистина е способна да изработва електрически ток. Но в какво се крие тайната на умението й?

Електрическата змиорка, обитаваща басейните на дивите джунгли на Амазонка, има свои представители в различни видове и семейства. Общото между тях е, че дори без наличието на страшното си оръжие, змиорките не са никак уязвими жертви за своите врагове. Тези странни риби достигат до 2-3 метра дължина и тежат около 40 килограма, въпреки че във водите на Амазонка съществуват и по-големи животински видове.  Но своето поразяващо електрическо оръжие змиорките използват по време на лов.

Електрическото напрежение, подобна на някои други животни, се формира, благодарение на специални органи

Електрическата змиорка употребява оръжието си електролокация, тъй като в мътните води на екваториалните реки не е достатъчно да си проправя път единствено чрез своето зрение. Освен това, електрическият заряд може да накара укриващата се във водата жертва буквално да започне да вибрира под въздействието на спазмите. В случаи като този жертвата става напълно беззащитна, тъй като змиорката мигновено идентифицира присъствието й. Най-удивителното е, че с помощта на електрическия ток змиорките могат да общуват със себеподобните си.

Процесът на формиране на електрически заряд в тялото на змиорките се случва чрез наличието на специален фермент в над 6000 клетки в тялото. Той активизира процеса на разделяне на йоните на калия и натрия, които, намирайки се по различните страни на клетъчната мембрана, образуват електрически градиент. Рибите владеят до съвършенство тайните на управлението на тази сложна система и са способни да генерират заряд с напрежение над 600 волта електричество, което е с пет пъти по-голяма мощност от тази на стандартния контакт.

И още няколко удивителни факти – освен електрически органи, тези странни създания дишат по съвсем различен начин от останалите водни обитатели

Тъй като змиорките не могат да получат кислород от водата, те дишат атмосферен въздух, като за целта от време на време се появяват на повърхността й.

Освен електрическите змиорки, с подобно умение да произвеждат ток могат да се похвалят още няколко десетки риби, включително електрическите сом и скат. Поразителното е, че тези риби не са роднини. Според изследванията способността да генерират ток се появява при всеки отделен случай съвсем индивидуално в зависимост от собствената еволюционна система, въпреки че учените признават, че всички тези риби имат сходно устроени електропроизвеждащи органи.