Palatka.bg
Увац

Кои са най-късите реки в света и къде се намират?

Асоциацията ни, когато чуем „река“ обикновено е за дълги водни потоци, извиращи от далечни планини, преминаващи през безброй долини и равнини, докато най-накрая реката не се влее в океан, море или езеро. По целия си маршрут реката обикновено опложда земята в района, позволявайки на растенията и културите да растат, а с това и постоянни човешки популации в региона. Животните се събират около нейните брегове, а хората изграждат градове и цивилизации. Водите от реките се отклоняват за контрол на наводненията, напояване, производство на електроенергия, пиене, но за съжаление, и за изхвърляне на отпадъци. Това важи за много реки на тази планета. Но има и реки, които са толкова къси, че можете да изминете цялата им дължина в рамките на няколко минути. Може да спорите, че ако реката е толкова малка, тя изобщо не трябва да се нарича река, а поток, което само по себе си поставя въпроса: какво определя кое можем да наричаме река и кое не?

Според Encyclopedia Britannica, река е „всеки естествен поток от вода, който тече в канал с определени брегове“. Но много реки, продължава дефиницията, също са „многоканални, периодични или ефимерни в течението и каналите си реки са на практика са безброй. Концепцията за канализиран повърхностен поток обаче остава централна за определението.“

Разграничаването на реки и потоци се основава изцяло на размера и е възможно той да бъде определян субективно. Определението е толкова неясно, че има много претенденти за титлата „най-късата река в света.“ Нека да разгледаме някои от тях и да научим повече за тези миниатюрни реки.

Река Тамбораси

Река Тамбораси в Тамбораси, Югоизточно Сулавеси, Индонезия, е с дължина само 20 метра. Реката се издига от чешма, разположена в скалист хълм, пресича тесния плаж и се влива в залива Бони. Водата е тюркоазено зелена и е популярно място сред туристите.

Река Репруа

Река Репруа, разположена в покрайнините на Гагра, в Абхазия, Грузия, е малко по-дълга – цели 27 метра. Източникът на река Репруа са извори в пещерата Крубера, втората най-дълбока известна пещера на Земята. Реката се влива в Черно море.

Река Омбла

Река Омбла, намираща се близо до Дубровник, Хърватия, е дълга само 30 метра, но има много характеристики на истинска река. Реката се издига като карстов извор, захранван от подземни води в голяма пещера в подножието на 400-метров масив. След това водният поток тече приблизително 30 метра, преди да достигне устие, през което Омбла се влива в Адриатическо море. Въпреки че има кратък маршрут, река Омбла има огромен дренажен басейн от поне 600 квадратни километра, достигайки до 900 квадратни километра между брега на Адриатическо море в района на Дубровник и Попово поле. В този регион живеят над 50 000 души. Река Омла също снабдява жителите на Дубровник с питейна вода.

Река Рой

Река Рой се намира в близост до Големия водопад, щата Монтана, и е най-късата река в Съединените щати. Река Рой тече от Гигантските извори до река Мисури – разстоянието между двете е само 61 метра. За известно време световните рекорди на Гинес признаваха Рой за най-късата река в света, но днес те вече не признават този рекорд.

Лос Патос

Лос Патос или „патешката река“, се намира в провинция Барахона на Доминиканската република, близо до град Параисо. Реката е дълга точно толкова колкото и река Рой в американския щат Монтана – 61 метра, което я прави сред най-късите реки в света. Реката е популярно място за риболов на местните жители и място за къпане, както и за игра на местните деца.

Река D

Река D в град Линкълн, Орегон, САЩ, се влива от езерото Девилс в Тихия океан. Дължината на реката е само 130 метра.

Дълго време река D е носилa титлата „най-къса река в света“. Призванието е загубено през 1989 г., когато Книгата на рекордите на Гинес определя, че река Рой в Монтана всъщност е най-късата в света. Опитвайки се да си върнат рекорда, хората от Линкълн Сити подават ново измерване на Гинес от около 37 м, отбелязано с „изключително висок прилив“. По това време Търговската камара на Линкълн Сити описва река Рой като „дренажна канавка, проучена за училищен проект“.

Привържениците в Монтана отвърнали, че Река D е просто „резерват на океанска вода“ и предложили да се проведе ново проучване, защото смятат, че дължината, която градската управа в Линкълн представя всъщност е манипулирана. Книгата на рекордите на Гинес очевидно никога не се произнася по спора, а вместо това се взима решение повече да не съществува рекорд за най-къса река, вероятно в резултат на този продължаващ спор. От 2006 г. Книгата на световните рекорди на Гинес не изброява категория за най-къса река.