Palatka.bg

Космическият произход на либийското пустинно стъкло – съкровището на фараоните на Древен Египет

Преди около 20 милиони години по времето на праисторическата епоха миоцен земите на днешна Индия и Азия се сблъскват, образувайки невероятни планински масиви, които познаваме. Чудни подводни екосистеми и водорасли плъзват по дъното на океана, а в същото време стотици различни животински видове, част от които маймуните, се появяват из Европа и Африка.

И точно тогава по земите на днешна Либия, там където се усеща нежният полъх на Средиземно море, предстои да се случи невероятно геологическо събитие

Далеч от кипящия живот отвъд средиземноморските вълни, Лийбийската пустиня, простираща се на 420 хиляди квадратни мили се превърнала в поле от опушено жълтозелено стъкло. По-късно през 18-тата династия на Древен Египет парченца от този рядък и ценен материал, познат като либийско пустинно стъкло ще се озоват в свещената гробница на великия египетски фараон Тутанкамон.

Мистичността на зараждането на либийското пустинно стъкло се крие в произхода му. Както е известно стъклото се добива при нагряването на определени вещества, които бързо следва да бъдат охладени. В случая на либийското пустинно стъкло са се случили множество процеси, образували екзотично и красиво стъкло, които нямат нищо общо с човека. Според химически анализ стъклото се формирало в резултат от древен метеоритен сблъсък, случил се преди около 29 милиона години.

Още през 1922 година английският археолог Хауърд Картър започнал да изучава знаменития нагръдник на Тутанкамон

В самия център на украшението-щит се откроявал сияещ жълт скарабей, изработен от изключително ценния за египтяните материал либийско пустинно стъкло. Въпреки че съществуват и други стъкла, образувани от сблъска на метеорит със земята, либийското пустинно стъкло се смята за едно от най-впечатляващите. Отчитайки факта, че стъклото е доста по-древно от древноегипетската цивилизация, не е никак чудно защо аристократите от онези времена оценили истинската стойност на безценния материал. Учените изтъкват, че в Древен Египет съществувала дума за стъкло, което е видно от съхранилите се текстове от този период. В тях за стъкло се говори като за „течен камък“.

Вероятно по време на изработката на украшението за гърдите на Тутанкамон подобно на материали като аметист и кварц, пустинното стъкло било възприемано като скъпоценен камък. От съвременна гледна точка то би могло да бъде възприемано като красив камък, но през древността либийското пустинно стъкло било равнозначно не само на драгоценност, а най-вече на социален престиж.

Преди милиони години, когато метеоритът се ударил в земната повърхност, шоковите вълни били толкова мощни, че при високо налягане формирали нови минерали. Веществата, които се разстопили и смесили със силициевия двуокис (кварц) допринесли за оцветяването на стъклото в красиви карамелени и лимоненожълти тонове. И днес много късчета от либийското пустинно стъкло могат да бъдат открити, пръснати из пустинята на Източна Либия и Западен Египет. Някои от парчетата достигат до 25 килограма.

Катастрофални събития като метеоритните сблъсъци, образували либийското пустинно стъкло са редки феномени. Допреди години учените се опитваха да разгадаят произхода на либийското пустинно стъкло, допускайки извънземния му произход. Вероятно са се оказали наполовина прави в своята хипотеза, защото този нервероятен сияещ жълт камък е роден от сблъска на две сили – на земната и на онази, връхлитаща от далечния безкраен космос.