Palatka.bg

Защо бабуините отвличат малки лъвчета?

Спомняте ли си култовия кадър от филма „Цар Лъв“, в който мъдрият бабуин Рафики представя пред животните, събрали се пред Лъвската скала новороденото лъвче Симба? Този кадър не е само част от художествен разказ. В реалността съществуват случаи на дружба между жълтите павиани и лъвчета, но за съжаление според суровите закони на природата развоят почти винаги води до нещастен край.

Малко са хората, които могат да устоят на бебета животни като котки, кученце и дори прасенца – всички те предизвикват умиление и желание да бъдат взети на ръце

Същата страст към невръстни лъвчета изпитват и африканските жълти павиани, които са ни познати и като бабуини. Но тези големи и силни маймуни се опитват да отвлекат лъвчета не поради желанието да почешат козината по коремчетата им.

Бабуните живеят на огромни стада, достигащи до 70-80 броя. В саваната те са истинска заплаха, която може да се окаже смъртоността дори и за човек, станал жертва на нападението им. Основните врагове на жълтите павиани са лъвовете и леопардите. Но стадо павиани спокойно може да даде защити себе си от лъвска атака, въпреки че не всеки път това се увенчава с успех.

Ловките и бързи хищници успяват да си набавят прехрана, улавяйки бабуини. Ето защо големите маймуни ненавиждат лъвовете и леопардите, като от своя страна се стараят да нанасят мощни предупредителни удари на котките.

Бабуините крадат от хищниците малките котки с една единствена цел – да убият децата им. По-голяма част от жертвите са лъвове, тъй като за разлика от леопарите, живеещи по дърветата, лъвовете прекарват времето си на земята. Жестокостта на приматите се обяснява с факта, че ако не убият лъвчето, докато то е малко, след година-две то ще отнеме животите им.

Понякога жълтите павиани се натъкват на случайно изгубило се лъвче, но в по-честите случаи маймуните организират дръзки набези върху лъвския прайд. Докато някои бабуини отвличат вниманието на възрастните лъвове, други се промъкват към малките, хващат ги и се впускат в бяг. След това те се отнасят без пощада с плячка си – буквално я разкъсват на части.

Известен е поне един необичаен случай, когато лъвче е станало питомец на възрастен бабуин

Необикновената двойка била случайно забелязана в Национален парк Крюгер, намиращ се в ЮАР. Сафари гидът Курт Шулц успял да направи няколко снимки, на които ясно се вижда как бабуини носи със себе си лъвче, почиства паразити от козината му и полага всевъзможни грижи за него.

След като снимката получила популярност, бабуинът и лъвчето били сравнявани с Рафики и Симба от филма „Цар Лъв“, предизвиквайки умиление. Но за съжаление това приятелство приключило по законите на природата – със смъртта на лъвчето. То не било убито от грижовния си осиновител, а от неговите събратя. Стадото примати така и не допуснало хищника да стане част от тях.