Palatka.bg

Има грешки, които никога не бива да допускате, когато пътувате

Ако скоро планирате да пътувате извън страната вероятно вече знаете колко сложно е планирането на едно пътуване. Грижейки се за документите, необходими за преминаването на международни граници, подготвянето на багажа, избиране на правилните лекарства „за всеки случай“ и всички останали елементи от планирането, е лесно да се допусне грешка или да се забрави нещо, което ще се окаже важно и ценно. Дори ако сме опитни пътешественици сякаш винаги сме склонни да повтаряме едни и същи грешки. Представяме ви шест от най-честите грешки, които пътуващите хора правят, заедно с някои стратегии, които ще ви помогнат да се отървете от тях.

Изтекли паспорти, лични карти или документи на колата

Подготвяте се за своето пътуване и всичко се движи по план, просто нямате търпение да дойде утрешния ден и да заминете и изведнъж се сещате, че не сте убедени докога са валидни документите ви. Настава паника и се чудите ще ви пуснат ли с шофьорска книжка в държавата, в която отивате.

Най-голямата грешка, която хората правят, е да не следят датата, до която са валидни техните документи. Вариантите за реакция в последния момент не са много – няма как да пътувате без личен документ, т.е. или трябва да се откажете от пътуването си или да се бръкнете сериозно, плащайки за експресна поръчка на нови документи. И двете опции са меко казано неприятни и не ги пожелаваме на никого. Следете сроковете на валидност на всички документи, които биха ви били нужни за да не изпадате в неприятни ситуации, които могат да развалят цялото ви лято.

Също така е важно да имате предвид, че вашите документи трябва да са валидни спрямо изискванията на конкретната държава. Ако пътувате в рамките на Европейския съюз и съседните държави механизмът е далеч по-лек, но извън този регион много държави изискват валидността на паспортта ви да е поне 3 или 6 месеца от датата на влизане в страната.

Това изглежда като очевиден и дориглупав съвет, но дори очевидното понякога може да ни се изплъзне, когато се имаме десетки неща на главата.

Липса на каквато и да е застраховка

Съществуват редица проблеми, които могат да усложнят пътуването ни, включително и медицинските въпроси, както и технически неизправности. Ако искате да сте сигурни, че всичко ще бъде наред или поне, че няма дребен проблем, който би могъл да бъде решен лесно при наличието на застраховка, да провали цялото ви пътуване, то е хубаво да си осигурите медицинска и техническа застраховки.

В повечето случаи застраховките не са особено скъпи, а са способни да направят живота ви много по-лек, ако случайно ви заболи зъб, навехте си крака или извършите нарушение на пътя. Не ви съветваме да се отнасяте негативно към пътуването или да тръгвате с отрицателна нагласа, а да имате превдвид рисковете, които крие една екскурзия и да сте подготвени за тях по най-добрия начин.

Прекомерно опаковане и прекомерно усложняване на пътуването

Когато знаете, че ще бъдете далеч от дома за дълъг период от време, е лесно да се самоубедите, че трябва да пътувате с възможно най-много багаж, за да сте сигурни, че сте подготвени за всяка ситуация. Често пътуващите носят дрехи за абсолютно всякакъв вид време, включително такова с изключително ниски температури, независимо че са се запътили на морска ваканция в Гърция или Хърватска. Наистина е добра идея да имате някоя и друга връхна дреха за хладните вечери или дънково/кожено яке за студените ранни утрини, но не е нужно да взимате със себе си пуловери, дебели чорапи и тежки якета. Дайте шанс на тялото ви да подиша и имайте милост към куфара си.

Ограничавате се и не комуникирате с местните хора

Ако искате наистина да преживеете местата, които посещавате, имате нужда от гледната точка на хората, които живеят там. Те могат да ви дадат представа за местните храни, събития и други неща, които може да пропуснете, като се придържате стриктно към туристическата програма. Докосвайки се до местните хора и техния начин на мислене вие ще обогатите своята култура, а и ще научите много повече за ежедневния живот на хората в дадена страна, какво мислят, с какво се хранят, как работят и къде си почиват. Помислете си само какво виждат туристите във вашия град и колко много страхотни места знаете вие, а пък те няма как да ги открият. Използвайте отзивчивостта на местните хора и ще видите дестинацията в още по-ясна светлина.

Пропускате да опитате местната кухня

 

Разбираемо е, че някои хора имат чувствителни стомаси, храносмилателни усложнения и здравословни проблеми, които ги правят предпазливи по отношение на новите храни. В същото време, обаче, повечето световни ястия включват вариации на много познати продукти, включително зеленчуци, меса,ядки и плодове. С малко помощ от местен приятел или предварително подготовка, всеки може да проучи кухнята в чужбина и да открие тези уникални местни вкусове без да се притеснява, че ще опита нещо, което не би искал да опита в никакъв случай.

Чрез храна може да добием още по-ясна представа за живота, културата и начина на живот на местните хора, в чиято страна сме гости, а и не бива да подценяваме силата на храната, чийто аромат и вкус могат да ни връщат стотици пъти на мястото, където за първи път сме я опитали. Така можем да изживеем едно пътуване стотици пъти…