Palatka.bg

Аокигахара – гората на самоубийците в Япония

Намираща се в подножието на връх  Фуджи, Аокигахара е може би най-страховитата гора в цяла Япония

Също известна като Морето на дърветата, Гората на самоубийците и Японската демонска гора, Аокигахара е станала свидетел на над 500 потвърдени самоубийства от 50-те години на миналия век. Наречена е „идеалното място за умиране“, гората е второто най-популярно място за самоубийства в света (Мостът на Голдън Гейт е първенец в тази незавидна класация).

Aokigahara

Легендата, разказва Tofugo сякаш започва след като писателят Сейчо Мацумото публикува роман с името Kuroi Kaiju (Черно море на Дърветата) през 1960 година. Историята завършва с двама любовници, които se самоубиват в гората. След успеха на романа много хора започват да вярват, че именно той е причината за началото на всичко. Въпреки тези упреци, историите за самоубийства в Аокигахара предшестват романа и гората отдавна е свързвана със смъртта. Стотици японци са се обесили от дърветата на самоубийствената гора и са избрали именно това място за края на своя път.

Изключително спорният и  осъждан от много японци бестселър на Уогару Цуруми от 1993 г. „Пълно ръководство за самоубиване“ описва различни начини на самоубийство и дори препоръчва Аокигахара като идеалното място да умреш. Книгата се среща често изхвърлена в гората като обикновено полицията я открива недалеч от жертва. Трудно бихме могли да си представим какво е да напишеш подобно четиво и да знаеш, че стотици или хиляди души са сложили край на живота си, четейки написаните от теб страници.

Aokigahara

Статистика показа, че нивото на самоубийства в Япония е вече достатъчно високо, а подобна книга единствено усилва тази вече създала се трагична тенденция

Въпреки огромните усилия  и информационни кампании за предотвратяване на самоубийствата и оказване на помощ на онези, които го обмислят, броят на самоубийствата в „Страната на изгряващото слънце“ продължава да нараства.

Aokigahara "The Perfect Place"

Местни легенди разказват, че в древността по време на периоди на глад, когато не е имало достатъчно храна, членове на различни семейства са били изоставяни от своите роднини да бродят в гората. Чрез жертването на няколко души, останалата част от семейството би могла да оцелее, тъй като за тях би имало достатъчно храна. Онези, които са били изоставяни в гората са умирали от бавна и мъчителна смърт в следствие на ужасяващ глад. Поради това се смята, че Аокигахара е обитавана и от душите на починалите преди векове хора.

Aokigahara forest

Освен със самоубийствата, гората е свързана и с много други призрачни и демонични легенди

Смята се, че тези ужасни духове се плъзгат между дърветата, като техните бели, изменящи се форми понякога се забелязват от неподозиращите посетители с тяхното периферно зрение.

Японски спиритуалисти вярват, че самоубийствата, извършени в гората, са проникнали в почвата и дърветата на Аокигахара, генерирайки паранормални дейности и не допускайки навлезлите в дълбините на гората хора да я напуснат. Гората на самоубийците със сигурност не е място, където бихте искали да прекарате своя меден месец.

DSC04201

Гората покрива широка площ от 3500 хектара, а дърветата в Аокигахара са толкова близки, че дори през деня е напълно възможно да се намерят места, обвити в пълна тъмнина. Районът винаги е ужасно тих, тъй като броят на видовете, които обитават гората е изключителни нисък. Регионът е скалист, студен и покрит с над 200 пещери, за които трябва да се внимава за да не попаднете случайно в някоя от тях.

Аокигахара е изпълнена с поставени от властите табели като „Вашият живот е ценен дар от родителите“ и „Моля, консултирайте се с полицията, преди да решите да умрете“. Всичко това се прави в опит да се обезсърчават японците, които са дошли с идеята да сложат край на живота си. Съдейки по нарастващия брой самоубийства, тези акции сякаш не са особено ефективни.

Aokigahara, Forest of Death

През 70-те години самоубийствата стават толкова сериозен проблем, че японското правителство започва да извършва ежегодни претърсвания на гората, за да търси и прибира телата на починалите

През 2002 г. в гората са открити 78 тела, което надхвърля предишния рекорд от 74 през 1998 г. До 2003 г. броят на откритите самоубийци достига 100.

Aokigahara, Japan

През последните години японското правителство престана да съобщава тези тъжни числа, опитвайки се да премахне асоциацията на Аокигахара със самоубийството. През 2004 г. 108 души са се самоубили в гората, а през 2010 г. 247 души са се опитали да се самоубият, от които 54 са успели. Но това е само броят на телата, които са открити и съобщени. Кой знае колко още има това, което просто не се открити?