Palatka.bg

Време е за сбогом с най-старите дървета в Африка

В провинция Лимпопо в Южна Африка едно дърво баобаб станало толкова голямо и силно, че хората, живеещи наблизо, решили да направят очевидното: построили кръчма в короната на хилядолетното дърво, което било по-високо от 45 метра, разказва National Geographic.

В продължение на две десетилетия този баобаб привличал туристи от цял свят, но през август 2016 г. едно от чудовищните стъбла, образуващи вътрешната стена, се спукало и рухнало. Осем месеца по-късно още една огромна парче било унищожено, а сега пет от гигантските стъбла на дървото са умрели, оставяйки само половината от дървото.

Въпреки, че смъртта на дървото може да изглежда като причинено от човешката намеса, то индикира една неприятна тенденция. Изненадващо висок процент от най-старите и най-големи дървета баобаб в Африка са умрели през последните 12 години, съобщават учени в журнала Nature Plants. Според изследователите съдбата на дървото-кръчма може да означава предвестник за тоталната гибел на всички така странни и любими дървета баобаб. Учените са озадачени, защото все още не могат да открият какво причинява масовата смърт на тези дървета. Най-вероятната причина обаче е печално известна – климатичните промени.

Огромен брой от тези дървета, които са на възраст между 1000 и 2000 години, които изглеждат в добро здравословно състояние, изведнъж просто започват да изсъхват и умират. Според учените практически е невъзможно толкова голям брой големи стари баобаби да умрат в толкова кратък период от време поради естествени причини.

Смърт на хилядолетните дървета

Баобавите се характеризират с дебели стволове и разклонени клони, които понякога правят дърветата да изглеждат като че ли са засадени с главата надолу. По-голямата част от най-големите и най-старите африкански баобабови дървета растат в Южна Африка. Но от 2005 г. 8 от 13-те най-стари дървета и 5 от 6-те най-големи от вида са претърпели катастрофални частични сривове или напълно са паднали и умрели. Този списък включват добре известни дървета, които са станали популярни сред туристи и местни с техния размер или естествена причудлива архитектура.

Изследователите не са открили някакви необичайни болести или паразити по дърветата. Най-вероятно причината за тяхната смърт е затоплянето и сухият климат. Учените са установили, че много от дърветата се състаряват много по-бързо там, където е най-горещо, а съвсем скоро климатичните промени могат да доведат до унищожение на два от трите застрашени видове боабабови дървета в Мадагаскар. При положение, че тези дървета живеят по над 2000 години – малко вероятност е от 2005-та до 2017-та 70% от тях да умрат, заради естествени причини.