Palatka.bg

„Тук живее Бьорк?“ Невероятните истории за самотната къща накрай света

Оживените улици на Европа, над които се носи ароматът на кафе, пеещи фонтани и клаксони на автомобили. Всичко това е прекрасно, но ако измежду цялата суматоха са прокрадват мисли за безкрайна зелена шир, морски въздух, изпълващ дробовете и тишина, време е да посетите Исландия. И по-точно да се озовете на едно от най-недостъпните места в света, за което се носят слухове, че принадлежи на известната певица Бьорк.

Понякога на хората се случва да мечтаят за своето малко бягство от проблемите и да заживеят на безлюден остров

Разбира се, че съществуват хора с такива възможности, а за онези които остава само да бленуват из Интернет пространството обикалят снимки на един зелен необитаем остров, в средата на който изпъква самотна бяла къща. И за снимката на тази къща на малък зелен остров не се знаело нищо, докато не било проведено разследване от ентусиасти.

В резултат на тяхното неуморно проучване станало ясно, че островът носи странното название Адлидаей (исл. Elliðaey). Той е третият по големина остров от архипелага Вестманнаейяр, разположен на юг от Исландия. Било трудно да се установи на кого принадлежи островът, тъй като притежанието на изолирането парче земя се свързвало с незнаен загадъчен милионер.

Според една от версиите безлюдният остров е собственост на певицата Бьорк. В началото на новото хилядолетия премиер-министърът на Исландия заявил намерение да предостави на Бьорк разрешение за строеж на къща, тъй като певицата искала да живее в пълна изолация и хармония. Правителството й дало възможност да използва напълно безплатно земята на острова, поощрявайки ценния принос към развитието на културата на малката Исландия.

Информацията за щедрия подарък, поднесен на Бьорк се оказала не дотам правдоподобна

Разминаването идва от факта, че в Исланидя съществуват два острова с едно и също име Адлидаей. В случая с певицата ставало въпрос за втория остров, а не за този със самотната къща, който дал толкова голям отзвук в Интернет. Още повече, че Бьорк не получила остров като подарък, а просто й било дадено позволение да участва в публичен търг. По-късно тя променила решението си и се отказала от покупката на острова.

Интернет потребителите обсъждали много версии за това чий е самотният дом на острова. Допускало се, че той бил плод на фотошоп и че така къща не съществува. Стигнало се и до измислянето на легенди, че там живеят зомбита. Но всичките тези версии нямат нищо общо с действителността.

Загадката на самотния и недостъпен остров има своя история

Преди три века там живели пет семейства, които избрали да водят аскетичен начин на живот. Прехранвали се с риболов, животновъдство и лов на птици. Заселниците успели да оцелеят на острова в продължение на два века, докато земята не станала съвсем негодна за отглеждане на домашни животни. Последните жители напуснали мястото през 30-те години на миналия век. Въпросната къща, която се вижда на снимките, била построена през 50-те години от Асоциацията на ловците на Исландия.

Едлидаей е идеално място за лов на птицата тъпоклюна кайра. През лятото, когато се открива ловният сезон, къщата е достъпна за ловци, но в него няма вода и електричество. Затова пък може да се наслаждаваш на тишината и идилията на природата от малките прозорчета на къщурката.