Palatka.bg

Плаващите къщи в Айбурх, Амстердам

Кварталът Айбурх е най-новият квартал в Амстердам, построен върху редица изкуствени острови, издигнати от езерото Еймеер. Амбициозният проект все още е в процес на изграждане, но повече от 20 000 души вече са се нанесли. Когато бъде завършен, кварталът ще има 18 000 жилища за 45 000 жители, както и училища, магазини, развлекателни центрове, ресторанти и плажове. Един от многото иновативни жилищни проекти ще се случи именно в този район под името Waterbuurt или Водният квартал.

Waterbuurt е част от квартал Айбурх и се намира на ‘Steigereiland’ (остров), който формира основния път за достъп на Айбурх през моста Enneus Heerma. В квартала има 75 (93, според Financial Times) отделни плаващи къщи, акостирали около тънки пристани, наподобявайки обикновени лодки.

Плаващите домове се поддържат от плаващи бетонни вани, потопени във водата на дълбочина половин етаж

Отгоре е изградена лека носеща стоманена конструкция, която е снабдена с дървена ламперия, за да се направят помещения и подове. Спалните и банята се съдържат в най-долния етаж, който е частично потопен. Повдигнатият партер разполага с кухненски и трапезарни помещения. Свързан с открита тераса, основната жилищна площ заема конзолния горен етаж. Слънчеви бани, веранди, плаващи тераси, сенници и др. могат лесно да бъдат прикрепени към тази скелетна рамка.

Къщите са построени в корабостроителница на около 65 км северно от Айбурх , след това са транспортирани през канали, което означава, че къщите не могат да надвишават ширина от повече от 6 метра и половина. За да се гарантира, че домовете не се отдалечават или не се сблъскват един в друг, те са закотвени към дъното на езерото чрез стоманени колове, които наподобяват функцията на котва.

Определено е нужно да се провеждат експерименти по отношение на възможността за изграждане на жилища върху водата, особено в страна като Холандия, където две трети от населението живее под морското равнище. Страната харчи милиарди, за да задържа водата в залива, като изгражда някои от най-фантастичните диги и бариери в света. Плаващите квартали също са решение на проблема с повишаването на морското равнище и недостига на жилища в гъстонаселени столични райони.